Служебният министър Георги Панайотов съобщи, че е пътувал до Исламабад, Пакистан, за да прибере афганистанци и български граждани и се е срещнал със своя пакистански колега.

"Днес сутринта в 5 ч. на летище София пристигна самолет на борда, на който се намират 22 афганистански граждани, работили за България по време на операции на НАТО в Афганистан, както и български гражданин и неговото семейство. Те са евакуирани от Исламабад до София, преди това те са били изтеглени от Афганистан", поясни Панайотов, като уточни, че е бил с тях на борда.

От думите му стана ясно, че по време на престоя в Исламабад е провел среща с министъра на отбраната на Пакистан Первез Хатак и били обсъдени възможности за сътрудничество в областта на отбраната. Получих информация и оценка и анализи на пакистанската страна относно случващото се в региона.

Всички българи са изведени от Афганистан, докладва МВнР

Всички българи са изведени от Афганистан, докладва МВнР

Последният ни сънародник очаква завръщането си тук

Той изказа благодарност на МВР за полета, на авиоотряда и даде висока оценка на работата на служба Информация и Военно разузнаване, която провела операцията и изтеглянето на групата от Афганистан до Пакистан.

За обстановката Георги Панайотов коментира подробно: Пакистан е съседна на Афганистан държава, с тесни племенни, родови, културни връзки с Афганистан, тоест ръководството на Пакистан има ясна представа за случващото се там. По думите на министъра ръководството на талибаните, което контролира Афганистан, се старае да изгради нов образ на движението - по-либерален, по-човешки образ. "Аз не искам да давам крайна оценка, искам да подчертая, че е необходимо да се изчака, да се види какви са резултатите, да видим как се отнасят към правата на жените и различените етнически малцинства в Афганистан."

Даваме убежище на до 70 афганистанци

Даваме убежище на до 70 афганистанци

Те са работели в посолството ни в Кабул