"Няма казус "Македония", а решението за евентуално вдигане на ветото зависи единствено от парламента. Това заяви в студиото на Нова телевизия вицепремиелът и екоминистър Борислав Сандов.

Според него няма логично обяснение за действията за излизане от коалицията на ИТН. Трифонов принуди министрите на ИТН да напуснат правителството. Емоциите са избуяли, по думите му, но и не е коректно да се експлоатира темата за РСМ по този начин. Няма никакво доказателство, че премиерът Кирил Петков има намерение да промени политиката по отношение на Република Северна Македония, а е нормално при всички срещи с външни партньори да се посочва постигнатия напредък, обясни още Сандов.

"Демократична България" е последователна в политиката и действията си. Това е единственото възможно правителство в момента, в една доста трудна ситуация, предизвикана от външни фактори", продължи Сандов.

Коалицията не купува, нито увещава депутати, а кабинетът трябва да покаже цялата картина и да остави НС да вземе правилното решение, според съвестта на депутатите.

Страната ни е в тежко положение, особено заради външните кризи", коментира вицепремиерът. Според него едни избори в момента ще поставят пред риск цялото бъдеще на страната, тъй като пак под влияние на емоциите, може да се гласува за партии и политици, които да променят стратегическата ориентация на страната. "Рискът е и за сериозно навлизане на интересите на един, искащ да бъде император като Петър Велики, който не знаем дали няма да си позволи да агресира и върху още някоя страна. Много сериозен е рискът, ако при бъдещи избори се образува мнозинство, което смени цивилизационно посоката на България и се опита да я тласне извън ЕС и НАТО. Виждам такъв риск", каза Сандов.

Попитан дали е възможно Асен Василев да стане премиер, Сандов каза: "Това е разговор, който трябва да се проведе в рамките на коалицията. Не изключвам разговори и с ИТН".

Вероятно има начин правителството да бъде подобрено, смята Сандов, който не вижда в рамките на това Народно събрание друга коалиция, освен съществуващата. "Или намалена с една от партиите, но подсилена с депутати, избрани от същата тази партия", каза Сандов.