Пясъците на Камчия са си изцяло български. Това каза вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в ефира на Нова телевизия във връзка с руската собственост на имот в района.

"Вътре, отвъд реката, на сушата, има част, която е има част, която е руски ученически комплекс, който е със собственост, за която дълго време се говореше и мисля, че е ясно, че е притежание на руски авоари - кметството на Москва и т.н.", посочи той.

Екоминистърът каза още, че размера площта на руския имот там не толкова притеснителен, като например "анклавът на Росенец" бил доста по-голям. Не било и в прерогативите на МОСВ да коментира собствеността на този терен. Тя била придобита през протекцията на тогавашните управляващи. Имало и заменки, но в други части, включително и в местността "Камчийски пясъци", която предстои да бъде обявена за защитена.

КОД предлага регистър на руските имоти и дружества у нас

КОД предлага регистър на руските имоти и дружества у нас

Предложението е с цел изпълнение на приетите санкции спрямо Русия

Според Сандов руският имот се ползва само от деца през лятото и не е свързан със шпионски игри.

По думите му, за да си върне държавата собствеността на терена, следва да се предприемат от страна на областния управител и др. институции действия, свързани с откупуване, разваляне на сделки и друг тип имотни отношения. За заменките Борислав Сандов посочи, че те трябва да бъдат развалени и уточни, че те нямат общо с руската собственост.

Той каза още, че според него руският имот на Камчия би могъл да бъде използван за други цели и това го притеснява, като същото се отнася и за пристанище "Росенец". Екоминистърът допълни, че въпросът не е в правомощията му и за да придобие страната ни отново собствеността над терена, трябва други институции да предприемат необходимите действия, като той вярва, че те ще го направят.

Отстраниха двама служители на ДАНС, заподозрени за шпионаж
Обновена

Отстраниха двама служители на ДАНС, заподозрени за шпионаж

Те са началници - на сектор и отдел в агенцията

Той коментира и темата с меморандума с Gemcorp. По думите му той не обвързва пряко държавата, а по-скоро създава възможност за улеснени процедури по отношение на инвестиции в сферата на енергетиката. "След като пристигна тази информация, в момента се прави щателна проверка дали има участие на руски инвестиции в тази компания. Имало е преди", отбеляза той.

Петков прави нова проверка на Gemcorp

Петков прави нова проверка на Gemcorp

Премиерът уверява, че няма да се допуснат съмнителни капитали у нас

Според вицепремиера българското правителство е било заблудено по отношение на компанията. Той каза още, че ако се окаже, че има руски капитали, ще се търси отговорност от службите, че не са съобщили това своевременно. "Има много какво да се желае по отношение на българските служби за сигурност. Когато едни гора са обучавани в Москва, когато част от тях вероятно са вербувани в Москва, ние можем да очакваме, че подобни динени кори съществуват в тези институции и те биха могли да подхлъзнат и настоящото правителство. Като цяло отдавна се говори и според мен е нужна реформа в службите за сигурност", изтъкна Сандов.

Николов за Gemcorp: Целенасочено се пропускат неща, за да има скандал

Николов за Gemcorp: Целенасочено се пропускат неща, за да има скандал

Подписаният меморандум означавал намерения, а не сделка