Санкционираните от властите в САЩ по закона "Магнитски" на този етап отказаха коментар на наложените мерки, съобщи БТА.

Бившият енергиен министър Румен Овчаров каза, че няма да коментира наложените санкции. Не съм получил никаква официална информация и няма да коментирам нищо, добави той.

Бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов също отказа коментар. "Не коментирам глупости! Просто това е такава простотия, че няма накъде", каза той.

Александър Николов, бивш главен изпълнителен директор и заместник-директор на АЕЦ "Козлодуй", каза, че е шокиран от решението на Министерството на финансите на САЩ. Коментар не искам да дам, защото трябва да видя мотивите, за да видя за какво става въпрос, допълни той.

Николай Малинов, който ръководи проруската неправителствена организация Национално движение "Русофили", коментира, че е "поласкан" от решението на американските власти. "Щом кучетата на моите врагове лаят по мен, значи съм на правия път", добави той за bTV.

Биков иска доказателства за новите санкции по "Магнитски"

Биков иска доказателства за новите санкции по "Магнитски"

В списъка бе включен и Владислав Горанов - бивш финансов министър

Бившият финансов министър Владислав Горанов също е бил потърсен за коментар от БТА, но не вдига телефона си.

Припомняме, че политическа партия ГЕРБ в петък не се разграничи от Владислав Горанов в позиция, разпратена до медиите след като името му изплува от санкционния списък на OFAC.

В позицията не се посочва, че Владислав Горанов ще бъде изключен или че ще се търси друга някаква отговорност в рамките на партията, а се заявява, че оповестената информация е в правомощията на "независимата съдебна власт".

Пред "Панорама" по БНТ Тома Биков от ГЕРБ-СДС заяви, че партията уважава закона, но иска доказателства за вината на лицето.

Нови 5 българи санкционирани по Магнитски

Нови 5 българи санкционирани по Магнитски

Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на петимата българи, като аргументът е тяхното широко участие в корупционна дейност в България.

В допълнение на предишните санкции, Държавният департамент налага на Румен Овчаров, Александър Николов, Владислав Горанов и членовете на техните семейства визови ограничения по чл. 7031, б. "в" от ежегодния Закон за бюджетните кредити на Държавния департамент, чуждестранните операции и свързаните с тях програми - тези лица и членовете на техните семейства нямат право да бъдат допускани на територията на САЩ.

Днешната мярка се явява продължение на предишните санкции на OFAC срещу Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и свързаните с тях дружества, които бяха санкционирани през юни 2021 г.

Великобритания санкционира високопоставени българи

Великобритания санкционира високопоставени българи

Външният министър Клевърли обявява нови санкции срещу замесени в престъпления

Държавният глава Румен Радев заяви, че цени високо подкрепата на стратегическите партньори на България САЩ и Великобритания в борбата с корупцията. Той изтъкна техния принос за наложените санкции на български граждани. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Великобритания и САЩ предприемат координирани действия за изкореняване на корупцията в България. Transparency International нарежда България като една от най-засегнатите от корупция страни в Европа, пише на официалната страница на Британското правителство.

Бивш депутат, бивш служител на националната сигурност и най-богатият човек в България са санкционирани от Обединеното кралство и САЩ за злоупотреба с власт и пренасочване на държавни средства в своя полза. На тримата видни българи днес (петък, 10 февруари) са връчени забрани за пътуване и замразяване на активи съгласно глобалния антикорупционен режим на санкции на Обединеното кралство.

Санкционираните лица са:

Делян Пеевски, бивш народен представител и медиен магнат. Пеевски е участвал в опити за упражняване на контрол върху ключови институции и сектори в българското общество чрез подкупи и използване на медийната му империя.

Илко Желязков, бивш служител по националната сигурност и член на борда на най-голямата държавна енергийна компания в България, който използва позицията си, за да пренасочи доходоносен държавен договор за собствена изгода.

Васил Божков, сочен за най-богатия човек в България, натрупал състоянието си в хазартната индустрия. Божков използва масово подкупи, за да защити бизнес интересите си.