Правителството одобри промени в Закона за чужденците в България.

С новите текстове се акцентира върху изискването разрешенията за пребиваване, издавани от службите за административен контрол на чужденците, да бъдат съобразно единния европейски формат.

Той съдържа всички необходими данни по отношение на гаранциите срещу подправяне и фалшифициране, съобщиха от правителстватан оинфорамционна служба.

Възприемането на единния формат на разрешенията е част от превантивните мерки спрямо нелегалната имиграция и пребиваването с нередовни документи и борбата срещу тях.

С промянанта се регламентират единните правила за връщане спрямо всички граждани на трети страни, които не отговарят или са престанали да отговарят на условията за влизане, престой или пребиваване в дадена държава-членка.

Съществено внимание се обръща на процедурата по доброволно напускане.

Уредени са хипотезите за случаите на съществуваща опасност от укриване или заплаха за националната сигурност и обществен ред.

В  законопроекта се предлага и намаляване на срока за налагане на забрана за влизане в България от десет на пет години. Запазва се възможност забраната да важи и за повече от пет години, когато лицето представлява сериозна заплаха за обществения ред и сигурност.

В законопроекта е предвидена и нова процедура относно съдебното оспорване на заповедите за принудително настаняване в специален дом на чужденец.

Целта е да се гарантира ефективното упражняване от страна на засегнатия на правото му на защита.

Запазва се минималният размер от 500 000 долара,  като условие за получаване на разрешение за постоянно пребиваване в страната ни.

Отпада обаче изискването инвеститорът да е пребивавал на територията на България поне 6 месеца и един ден през предходната година. Предложените промени целят предоставянето на по-благоприятен статут на реални вложители в местната икономика.

В законопроекта се предлага промяна в дефиницията на понятието "чужденец" с цел синхронизиране на възприетата от действащото законодателство терминология. Както в българската Конституция, така и в други закони, терминът обхваща всички лица, които не са български граждани.