Финансиране за български медии и подобряване на условията на живот на българското малцинство в Сърбия, са част от ангажиментите, които пое сръбският президент Александър Вучич. След разговори с българския си колега Румен Радев президентът на Сърбия се ангажира с проектно финансиране за повече български медии в двата български района - Босилеград и Димитровград.

Отношението към българското малцинство е важен критерий за европерспективата на Сърбия. България подкрепя усилията на Сърбия за членството й в ЕС и приветства срокът, който страната си е поставила до 2025 г., заяви българският държавен глава.

Сътрудничим със Сърбия при изграждането на железопътния Коридор 10

Сътрудничим със Сърбия при изграждането на железопътния Коридор 10

Московски подписва меморандум със Сърбия

След срещата стана ясно, че двамата президенти ще посетят двата региона през април, когато българският президент ще откликне на поканата за посещение на сръбския си колега. Там на място двамата ще се запознаят с условията и проблемите на българското малцинство. Президентът Радев констатира част от тях - липсата на достатъчно инвестиции, ниска трудова заетост, не достатъчен достъп до здравни и социални услуги, достъп до обучение и медии на майчин език. .

Вучич от своя страна уточни, че 1031 ученици учат български език в Сърбия. "Ние се надяваме, че ще се увеличи тази бройка. Населението се изселва от тези райони, но и от другата страна от страна на България, знаем че хората заминават за Европа, където изкарват повече. Това е проблем и за двете държави. Напълно сме готови да говорим за всичко, което ще даде възможност на българското национално малцинство да се чувства по-добре".

По отношение на финансирането на медиите на български език той бе категоричен, че чрез проектно финансиране държавата е готова да отделя повече пари, за да може българският език не само да присъства, но и да доминира сред това население. "Искаме едновременно да бъдат информирани и на майчиния си език. Ние сме готови да вложим и повече пари - да финансираме такива медии на езиците на националните малцинства, включително български език. Дори чрез проектно финансиране може и повече пари да се отделят. В Република Сърбия общините Димитровград и Босилеград отделяха много повече пари от държавата чрез проектното финансиране. Това ще бъде променено", заяви Вучич.

Българският държавен глава подчерта, че страната ни високо оценява последните промени в законодателството на Република Сърбия по отношение на националните малцинства. "Трябват още усилия този прогрес в законодателството на Република Сърбия да достигне до местно ниво", посочи Радев. Той изтъкна, че в бъдеще двете страни могат да постигнат съвместно споразумение за сътрудничество в областта на образованието и науката.

Снимка 341872

Източник: БГНЕС

Двамата президенти подчертаха необходимостта от развитие на свързаността като част от добросъседските отношения. Конкретните проекти, които са били обсъдени по време на срещата са довършването на магистралата от Ниш до българската граница, интерконектора и жп връзката Ниш- Босилеград.

Радев изтъкна, че по отношение на свързаността е важно хората от двете страни на границата да имат възможността за един много по-интензивен обмен. "В тази връзка са важни граничните контролнопропускателни пунктове, както отварянето на нови, така и усъвършенстване на възможността за съществуващите в момента, за да има много по-голяма оперативност", посочи Радев.

Той констатира, че регионите от двете страни на границата са едни от най-бедните в Европа. Сръбският му колега отбеляза, че износът на Сърбия в България се увеличи с 53% през последната година, а на България в Сърбия с 28%. Президентът на Сърбия оцени всички български инвестиции след 2010 г. като изключително успешни. Важен въпрос за присъединяването на Сърбия към ЕС е решаването на проблема с Косово. Вучич подчерта, че искат да постигнат компромис, но дали ще успеят не зависи само от тях. "За всеки един компромис е необходимо съгласието и доброжалателността на поне две страни. Ако някой счита, че решението на Балканския полуостров е в това Сърбия да изгуби всичко, а всичко останало - останалите да спечелят и да се удовлетворени, а Сърбия да остане неудовлетворена и унижена, смятаме че тогава не може да има решение. Затова говоря за компромис", настоя Вучич.

По проблема с Косово и позицията на страната ни, българският държавен глава заяви: "България високо оценява диалогът между Белград и Прищина. Този диалог няма алтернатива. Трябва да се търси мирно решение на всички проблеми. Разбира се България има важна позиция, когато Сърбия представи своите аргументи в своите преговори, нека тези аргументи бъдат внимателно анализирани".

В отговор на въпрос за диалога с Прищина, Вучич увери, че той ще бъде продължен. "Ще се опитваме да търсим компромис и ще дадем всичко от себе си не за да получим всичко, а и едната и другата страна да изгубят по нещо, но да бъдем все пак удовлетворени, за да стигнем все пак до общо решение. Вярвам в компромиса и се надявам да бъде постигнат. Ще кажа същото и на председателя на ЕК - Жан Клод Юнкер".