Споразумяхме се до края на годината да изготвим рамка на договор, която ще позволи доставката на 4 корвети на стойност 750 млн. евро за българските военноморски сили.

Това съобщи френският президент Никола Саркози след разговора си с българския премиер Сергей Станишев.

Саркози допълни, че ще има експертна група, която ще обсъжда финансирането и разделянето на работата между Франция и Варненската корабостроителница, където французите ще сглобяват фрегати.

Нашите български приятели са благосклонни към ядрената енергетика и ние имаме големи проекти за внедряването в България на френски ядрени технологии, изтъкна Саркози.

Той каза още, че с българския премиер са обсъдили въпроси от общата селскостопанска политика на ЕС.

Саркози изтъкна, че българската експертиза е много важна по въпросите и отбеляза, че има съвпадение между Франция и България за това, че Европа трябва да остане обединена по въпроса за Косово.

„Френското председателство ще внимава много за това, какво казва Централна и Източна Европа", заяви френският президент.
Новите 8 страни в ЕС не са в Европа просто за присъствие, няма две категории страни в Европа, посочи още той.

Саркози каза, че се чувства особено щастлив да се срещне партньори, желаещи искрено да постигнат конкретни успехи - икономически растеж, селско стопанство, национално, военно, политическо сътрудничество.
По думите му той си тръгва от България с много оптимизъм за качеството на двустранното сътрудничество.

Премиерът Сергей Станишев каза за обсъденото партньорство във военната сфера, че сделката с френската „Юрокоптер" за доставка на хеликоптери за българската армия, която е на стойност 360 милиона евро, се изпълнява ритмично и с добър офсет.

Станишев посочи, че България гледа позитивно на проекта, свързан с модернизацията на българските военноморски сили.
Той уточни, че работната група, за която са разговаряли с френския президент, ще обсъжда всички детайли и финансови възможности по този проект, тъй като офсетът е много привлекателен за България и се търсят работещите механизми.

Премиерът изтъкна и доброто сътрудничество на страните ни в областта на енергетиката, като припомни, че френската „Арева" участва в проекта за изграждането на втората АЕЦ.
Станишев отбеляза още, че с Франция имаме общи позиции за атомната енергетика в ЕС и каза, че ще си сътрудничим още по-активно в тази област.

Сътрудничеството в образованието и културната сфера също е било дискутирано по време на срещата.

България ще продължи да окуражава изучаването на френски език и партньорството в областта на образованието и науката.

„Търсим конкретни форми и механизми за цялостно сътрудничество в ЕС, и в двустранен план по отношение на съседите", обобщи Станишев.