По данни на Районната избирателна комисия днес ще отворят врати 428 секции в Кърджалийска област.

Правото си на вот са призовани да упражнят 220 292 души, което е с над 70 000 повече от гласувалите преди месец за европейско представителство. След актуализация от списъците са отпаднали 20 000 човека, съобщи председателят на комисията Величка Георгиева.

Изборите са напълно обезпечени с бюлетини. Както и на предния вот, хората с физически и зрителни увреждания, ще могат да упражнят правото си на глас за избор на членове на национален парламент в 9 секции на територията на областта.

В кърджалийските села Глухар и Костино хората с увреждания ще могат да гласуват у дома си в подвижни избирателни урни. Такава възможност дава изборното законодателство на инвалидите. Условието желаещите да дадат вота си по този начин е да бъдат поне десет избиратели на територията на една секционна комисия.

Около 3 000 души с физически и зрителни увреждания в Кърджали могат да упражнят правото си на глас днес, съобщиха от местната структура на Съюза на инвалидите. Тези, които са трудноподвижни, могат да се обадят в Клуба на инвалида, за да ги вземе микробус, пригоден за инвалидни колички и да ги откара до секцията им.