Ще работим за скоростен път между Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Кандидатите за депутати от "Реформаторския блок - Глас народен" увериха, че ще настояват за финансиране на изграждането на такъв между Стара Загора, Хасково и Кърджали. Необходимо е спешно свързване на трите области.

В концепцията им това е неразделна част от изграждането на скоростен път по направление на Трансевропейски коридор №9, свързващ Русе, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Кърджали до ГКПП "Маказа". Тази транспортна връзка е с приоритет за приблизително 450 000 души, заяви в Хасково водачът на листата на КП "Реформаторски блок - Глас народен" за 27-ми МИР Стара Загора Димитър Танев.
Той заедно с водачите на листата на коалицията за Хасково Стефан Димитров и за Кърджали Денислав Генчев подписаха меморандум пред нотариус, че когато бъдат избрани за народни представители ще работят за този приоритет.

Те са и убедени, че така ще намалят и броя на пътно-транспортните произшествия. При среден трафик на денонощие от около 4000 леки автомобила и 1700 товарни, ще се стигне до икономии на работни часове, гориво и смазочни материали в размер на около 200 000 лева на денонощие.

Скоростният път се предвижда да бъде изграден с по две самостоятелни платна за движение във всяка посока, разделителна ивица между тях не по-малка от 2 метра, предпазна телена ограда, площадки за отдих и площадки за принудително спиране. Максимално допустимата скорост за движение е 120 км/ч.

Облекчаването на потока на пътници и товари ще засили икономическите връзки между държавите от Европа и Близкия Изток. Създаването на подобна инфраструктура ще даде тласък за развитието на индустриална зона "Тракия" и за откриването на нови работни места.

Реформаторите Димитър Танев, Стефан Димитров и Денислав Генчев са водени от разбирането, че този проект е важен независимо от политическите разбирания. Затова и са убедени, че ще привлекат към тази кауза народни представители от всички парламентарни групи, които търсят икономически ръст за нашите три области.

Подписването на този меморандум и волята ми за активни и резултатни действия е част от един от приоритетите ми за Стара Загора и региона - индустриална зона, която да осигури икономически растеж и устойчиво развитие тук, допълни Танев. Радвам се на успехите на Пловдив, но и Стара Загора трябва да стане привлекателна инвестиционна дестинация.

Междувременно поредният завод за преработка на ориенталски тютюн е край с. Радиново, Пловдивско. Това е най-крупната инвестиция на американската компания "Сокотабгруп". Остава въпросът защо не Стара Загора, коментира Танев.

Предложеният днес проект е на стойност 100 млн. прогнозно по предварителни изчисления, но икономическият ефект ще е изключително голям. Разговорите с инвеститори показват, че в Пловдив има пренасищане в индустриална зона Тракия.
Ние трябва с тази крачка да изпреварим други региони с осъществени вече връзки.

Трябва да бъдем визионери, Стара Загора е място за качествено обучение, кадрите трябва да задържим тук. Затова този проект е изключително важен за региона.