Със спорове започнаха обсъжданията за декларацията за Северна Македония и Албания. 

Павел Шопов поиска в декларацията да влезе, че става дума за един народ в две държави. Ако това не влезе в декларацията според него, това щяло да е предателство към българската държава.

ДПС ще подкрепи декларацията, заяви Йордан Цонев от ДПС. Присъединяването на Северна Македония и Албания било важно за националната сигурност. Партията винаги заставала зад европейската интеграция на Западните Балкани.

Македонският научен институт с осем искания за членството на Македония в ЕС

Македонският научен институт с осем искания за членството на Македония в ЕС

Настояват страната ни да ги постави като условие към Скопие

Валери Жаблянов от БСП поиска на депутатите да бъде раздадена декларацията, която законотворците трябва да гласуват. Депутатите трябвало да са наясно с отговорността, която поемат. Председателстващият заседанието Емил Христов обясни, че декларацията била раздадена на депутатите още вчера, който искал, можел да се запознае с нея. Според червения депутат не всички били на електронните си пощи, а и предизборната кампания попречила на голяма част от тях да се запознаят с нея в електронен вид.

Йордан Цонев каза, че декларацията е подписана от парламентарните групи, така че би трябвало да са се запознали със съдържанието. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов също поиска почивка, за да може тези, които имат нужда да прочетат декларацията, да имат това време. Почивка не бе дадена.

Да не правим импровизации, призова Джема Грозданова от ГЕРБ. Според нея декларацията е изработена със самочувствие.

Валери Симеонов поиска в декларацията да се задължи Македония да възстанови българските паметници на нейна територия. Целта е да покажем, че българското Народно събрание подкрепя братска Македония, но не безусловно, заяви Юлиян Ангелов от ВМРО. Иначе декларацията не била на една или друга партия. Нямаме претенции към обикновените хора в Македония, имаме претенция към политиците в Македония, подчерта воеводата.

След споровете декларацията бе приета с леки редакции. Прието бе предложението на НФСБ за възстановяване на военните ни паметници в Македония. Мина и предложението на Таско Ерменков да отпадне текста за репресията по време на комунистическия югославски режим, а да се разширят етапите на репресия над хората с българско самосъзнание.