Nexo представи стравка от Националната агенция за приходите, с която опровергава твърденията на финансовия министър Росица Велкова, че има неплатени данъци.

В позиция на дружеството се подчертава, че както е видимо в публични регистри и съответната справка от 27 януари 2023 г. към НАП, българското дружество Ен Ди Ес ЕООД няма никакви данъчни задължения.

"Като кулминация на доказаната вече липса на каквито и да е било конкретни обвинения по отношение дейността на българското ни дружество Ен Ди Ес ЕООД и потвърждението от председателя на ДАНС, че действията по разследването са "изцяло българска акция", въпреки многократно изложените твърдения от страна на прокуратурата, че делата им са с външна подкрепа или инициирани от чуждите служби, серията неоснователни тези продължават да се тиражират в публичното пространство, изтъкват от Nexo.

Те определят като "отчаян опит за очерняне името и репутацията на Nexo" думите на министъра на финансите от 26 януари, че за периода 2020 - 2022 г. На дружеството Ен Ди Ес ЕООД са извършени три ревизии за установяване на задължения по Закона за данък върху добавената стойност, при които са установени допълнителни задължения в "особено големи размери", които по смисъла на Наказателния кодекс са суми, надвишаващи 12 000 лв.

Скандалът с Nexo нямало да се отрази в отношенията на България със САЩ

Скандалът с Nexo нямало да се отрази в отношенията на България със САЩ

Pрокуратурата няма точни и ясни факти по скандала

Министърът продължава с тиражирането на фактологически грешна информация, че "печалбите на дружеството са защитени от закона" и те "се предоставят само по искане на президента, службите и няколко други държавни органа при определени обстоятелства", отбелязват от Nexo.

Те припомнят, че е задължение на всяко дружество в България да публикува финансовите си отчети за годината, които са публично достъпни в Търговския регистър. Именно там можело да се види, че нетните печалби на Ен Ди Ес ЕООД за 2021 г. възлизат на над 3.9 млн. лв. след корпоративен данък.

От Nexo отхвърлят твърденията на министъра като безпочвени и изтъкват, че са независим високотехнологичен успешен бизнес, който оперира в цял свят и са един от най-сериозните работодатели в IT сектора.

В становището се посочва, че в България компанията е изплатила близо 80 млн. лв. под формата на данъци и осигуровки (18 млн. лв.), и заплати в рамките на четирите години от създаването си, като това не включва инвестициите в офис сгради.

Nexo задава 7 въпроса на Гешев и депутати

Nexo задава 7 въпроса на Гешев и депутати

Съоснователите на криптобанката изпратиха писмо до временната разследваща комисия

В периода 2019 - 2022 г. на Ен Ди Ес ЕООД са възстановени близо 4 млн. лв., а компанията няма никакви данъчни задължения, допълват от дружеството.

Те посочват, че единственото достоверно твърдение е, че в рамките на три години са направени три ревизии на компанията, като те са били с благоприятен изход за дружеството.

Първите две ревизии от 16 септември 2021 г. и 30 март 2021 г. възникват след подаване на искане за възстановяване на ДДС от страна на Ен Ди Ес ЕООД, което е стандартна процедура, когато се влиза в период по възстановяване на ДДС от НАП. И двете въпросни ревизии са с решение в полза на дружеството.

По отношение на третата ревизия, дружеството има начислено ДДС за плащане към държавата в размер от 23,000 лв., което е изплатено към НАП своевременно поради липса на възражения.

Nexo съдейства на щатските регулатори, на родните депутати, но не разбира бълвоча

Nexo съдейства на щатските регулатори, на родните депутати, но не разбира бълвоча

Компанията отрича твърденията, че се занимават с незаконна дейност