Подписаната "Пътна карта за сътрудничество между Република България и САЩ в областта на отбраната " ще подпомогне развитието на българските Въоръжени сили, включително и по отношение на Целите на способностите на силите на НАТО. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Припомняме, той и секретарят по отбраната Марк Еспър подписаха документа на среща в Пентагона.

По думи на българския силов министър с това се цели задълбочаване на сътрудничеството в региона на Черно море, подпомагане изпълнението на целите на способностите на НАТО, коопериране в сферата на киберсигурността и укрепване на устойчивостта при кризи.

Той посочи, че въпреки кризата с коронавируса и възможното влияние върху икономиката на страната, Министерството на отбраната продължава работата по основните проекти за модернизация на армията ни.

Инвестициите в областта на отбраната означават повече работни места, постигнати чрез развиване на индустриалното сътрудничество с водещи компании от военно-промишления комплекс.

В САЩ Каракачанов договори Пътна карта за отбраната

В САЩ Каракачанов договори Пътна карта за отбраната

Черноморският регион остава стратегически

Каракачанов изрази удовлетвореност от решението на САЩ да добавят България в списъка на държавите, които могат да се възползват от разсрочено плащане при евентуални бъдещи проекти.

От своя страна Марк Еспър заяви, че Щатите високо оценяват ролята на България като генератор на сигурност и стабилност както в регионален план, така и в рамките на колективната сигурност. Той благодари на страната ни за ползотворното двустранно сътрудничество.

Вашата страна е пример за редица страни членки на НАТО с изпълнение на плана за нарастване на военния бюджет до 2% от брутния вътрешен продукт за целите на отбраната, заяви Еспър и отбеляза общите интереси на двете страни в региона на Черно море.

Каракачанов предаде писмо от Борисов за Тръмп

Каракачанов предаде писмо от Борисов за Тръмп

Предстоят му срещи с ръководството на "Локхийд Мартин"

Работната програма на българския министър продължи в Държавния департамент на САЩ с две срещи - с помощник-държавния секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл и с помощник-държавния секретар по политико-военните въпроси Кларк Купър. Той обсъди въпроси на сигурността в региона на Черно море, Западните Балкани и Близкия Изток; разширеното присъствие, увеличение на мащаба и интензитета на съвместните учения и тренировки в рамките на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната от 2006 г.

Каракачанов потвърди българската позиция за интеграцията на държавите от Западните Балкани в Европейския съюз, като изтъкна забавянето при изпълнението на някои от поетите от страна на Северна Македония ангажименти по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, с което се създават затруднения в развитието на двустранните отношения.

В следващите дни предстоят срещи и разговори с губернатора на щата Тенеси, както и с представители на Националната гвардия на Тенеси, с която от 1993 г. Българската армия има установено двустранно сътрудничество и множество съвместни проекти.