Министрите на отбраната на България и САЩ Красимир Каракачанов и Марк Еспър подписаха днес Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната.

Това съобщиха от министерството на отбраната.

Церемонията се състоя в Пентагона в рамките на посещението на министъра на отбраната Красимир Каракачанов в САЩ.

Каракачанов предаде писмо от Борисов за Тръмп

Каракачанов предаде писмо от Борисов за Тръмп

Предстоят му срещи с ръководството на "Локхийд Мартин"

Предоставяме на Вашето внимание текста на документа.

Департаментът по отбраната на САЩ и Министерството на отбраната на Република България споделят целта да развиват военните способности и готовността на България, на САЩ и на съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор - НАТО.

Основавайки се на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между Правителството на САЩ и Правителството на Република България, подписано в София на 28 април 2006 г., Департаментът по отбраната на САЩ и Министерството на отбраната на Република България потвърждават своето стратегическо партньорство в настоящата Пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната за период от десет години във взаимни направления на работа.

В своята цялост, тези документи подпомагат създаването на рамка за непрекъснато развитие на военната готовност и военните способности на България посредством дълготрайно сътрудничество в областта на отбраната.

Каракачанов се среща с американския си колега в САЩ

Каракачанов се среща с американския си колега в САЩ

Двамата ще обсъдят плановете за модернизация на българските Въоръжени сили

Нашите отношения в областта на отбраната се основават на взаимно доверие, уважение и политическа воля на двете страни да развиват и осъществяват общите си цели в областта на отбраната. Нашето сътрудничество е фокусирано, но не се ограничава до следните приоритети до месец декември 2030 г.:

Привеждане в съответствие на сътрудничеството със САЩ в областта на сигурността с целите за способности на НАТО и националните приоритети, с акцент върху модернизацията, готовността и мобилността в съответствие с договореностите на НАТО;

Каракачанов уверява, че новите F-16 ще се плащат разсрочено
Обновена

Каракачанов уверява, че новите F-16 ще се плащат разсрочено

По думите му следваюите 8 изтребителя ще се купуват при други условия

Подпомагане на отбранителните институции за по-отчетливата им и прозрачна работа, което ще допринесе за по-ефективното усвояване на военни способности от следващо поколение;

Задълбочаване на сътрудничеството в Черноморския регион за възпиране и противодействие на външни заплахи в морския и въздушния домейн;

Задълбочаване на сътрудничеството в Черноморския регион с цел ефективно възпиране и противодействие срещу външни заплахи и предизвикателства във военноморската и военновъздушната сфера;

Коопериране в областта на киберсигурността за подобряване на мерките за отбрана, с цел предотвратяване на злонамерени кибернетични прониквания и атаки срещу отбранителни системи, разкриване и неутрализиране на такива действия и атаки, и ефективно противодействие срещу противниците;

Подпомагане на България при ангажименти по Член 3 на Северноатлантическия договор за изграждане на национална устойчивост, която представлява комбинация от гражданска подготвеност и военен капацитет.

Съгласно тези приоритети, САЩ и България планират да осъществят дейности по военното сътрудничество, очертани във взаимните направления за работа (LOEs) по отбранително сътрудничество.

Съществуващата двустранна работна група, водена от департамента по отбраната на САЩ и Министерството на отбраната на Република България следва да наблюдава напредъка по Пътната карта и непрекъснато да ревизира, премахва или добавя взаимни направления за работа и дейности, когато това е необходимо.

Резултатите в тази посока следва да бъдат отразявани в доклади за постигнатия напредък от съответните форуми, включително съществуващата Двустранна съвместна комисия. Всички дейности по отбранителното сътрудничество зависят от наличността на сили и ресурси, финансиране и оторизация.

Настоящата Пътна карта не представлява международно споразумение и не води до създаване на международни законови права или задължения.