Премиерът Бойко Борисов разговаря по телефона с помощник-държавния секретар на САЩ Уес Мичъл. Мичъл високо оцени лидерството на българския премиер и на Българското председателство по отношение на страните от Западните Балкани.

Той подчерта активната работа за евроатлантическата перспектива на тези държави и за реализация на свързаността помежду им и със съседните европейски страни.

"САЩ напълно подкрепят всички Ваши инициативи в региона", посочва Уес Мичъл. Обсъден е напредъкът на всяка една от шестте страни, както и предизвикателствата в преговорите между Скопие и Атина и отношенията между Прищина и Белград.

Борисов изтъква необходимостта, част от проблемите между западнобалканските страни да бъдат решени още преди срещата на върха на 17 май в София, за да може на нея да се постигне договореност за реализацията на конкретни проекти.

Помощник-държавният секретар на САЩ изтъква усилията на България за достигане на 2% бюджет за отбрана и посочва страната ни като пример за други членки на НАТО. "България успя да изработи надежден план за достигане на този процент, приветстван от Алианса, и се дава за пример на страните, които все още не са съумели да изготвят своите планове", коментира Мичъл.

През следващите седмици се планира посещение в България на помощник-държавния секретар на САЩ.