Осем държави, сред които Япония, Индия и Южна Корея, ще имат право да продължат да купуват ирански петрол, след като санкциите на САЩ влязат в сила на 5 ноември, съобщават източници на Bloomberg от президентската администрация.

Отстъпките се дават в замяна на ангажимент за продължаващи съкращения на вноса от въпросните страни, като целта е да не се стига до рязък скок на цените на петрола. Очаква се изключенията да бъдат обявени официално от държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео.

Индия и Южна Корея ще купуват петрол от Иран и след санкциите на Тръмп

Двете държави, които ще купуват петрол от Иран и след санкциите

Те активно преговарят с Вашингтон, за да не бъдат наказвани

Водещият вносител на ирански петрол Китай също е сред осемте държави, но все още преговаря с Вашингтон. Останалите 4 страни не са известни.

Администрацията на Доналд Тръмп се опитва да поддържа деликатен баланс с отстъпките: като от една страна гарантира, че пазарът на петрол има достатъчно доставки, избягвайки политически влошаващия се скок на цените на горивата, а от друга да гарантира, че иранското правителство не получава достатъчно приходи, което би направило санкциите безсмислени.

Нов удар за Иран: Тръмп печели най-бързорастящия пазар на петрол

Нов удар за Иран: Тръмп печели най-бързорастящия пазар на петрол

Американските компании продават все повече в Индия

По-рано Помпео заяви, че САЩ очаква от всички държави да престанат да купуват ирански суров петрол или ще им бъдат наложени санкции. Но той призна, че се договарят освобождавания със страни, които казват, че нефтът на Иран е критичнo важен за енергийната им индустрия.

Отстъпките обаче са само временни, като американците изискват държавите да продължат да намаляват иранския внос през следващите месеци, а разрешените количества за покупка не се съобщават.

Индия пренебрегва санкциите на Тръмп срещу Иран

Индия пренебрегва санкциите на Тръмп срещу Иран

Страната е един от най-големите вносители на петрол в света

Имената на страните, които ще получат облекченията, ще бъдат официално оповестени в понеделник, когато САЩ възобновява санкциите срещу търговията с ирански петрол. Тези държави ще бъдат задължени да намалят и други икономически връзки с ислямската република, например чрез намаляване на търговията със стоки, които не са обект на санкциите.

Санкциите са насочени срещу иранската дейност в Близкия изток и целят допълнителни ограничения на ядрената програма на Техеран. В последните месеци САЩ оказват сериозен натиск и вече успяха да намалят износа на ирански петрол от 2.7 млн. до 1.6 млн. барела на месец, според американски оценки.

Санкциите на САЩ не могат да спрат петролния износ на Иран

САЩ не може да спре петролния износ на Иран

Техеран обаче също не може да блокира търговията с нефт на съседите си

Страните, които получават облекченията, трябва да плащат петрола в доверителни сметки в местната си валута. Това гарантира, че парите няма да отиват директно в Иран, а Техеран може да ги използва само за закупуване на храна, лекарства или други стоки, които не са обект на санкции. Вашингтон гледа на тези сметки като важен начин за ограничаване на иранските приходи и допълнително притискане на иранската икономика.

"Почти сигурно е, че западните банки няма да нарушават ограниченията на доверителните сметки. Съобщението, което (САЩ) изпращат, е никой да не се подиграва с тези сметки", каза Марк Дъбовиц, ръководител на базираната във Вашингтон Фондация за защита на демокрациите, който е съветник на Помпео.

Иран заплаши да блокира износа на петрол от Персийския залив

Иран заплаши да блокира износа на петрол от Персийския залив

Такъв ход на Техеран ще доведе до трицифрена цена на нефта