AES биха искали да построят в България това, което би било най-голяма електрическа централа за слънчева енергия в Европа - 80 мегавата.

Това каза американският посланик Джеймс Уорлик на брифинг с участието и на представители на американската компания AES Solar Energy, за възможностите за използване на слънчевата енергия в  България, информира БиТиВи.

Те са готови да инвестират в България близо 400 млн. долара за построяването на това съоръжение и цената за българското правителство е "нула", каза посланикът.

По думите му американската компания е в разговори с българското правителство от месеци - поне от времето, в което той е посланик у нас - от 6 месеца, и все още няма отговор от българска страна на искането за инвестиции.  

"България казва, че иска енергийна диверсификация - ето, има такава възможност, възползвайте се. България казва, че има нужда от чуждестранни инвеститори - ето ви възможност, възползвайте се от тези 400 млн. долара", каза Джеймс Уорлик.

По думите на посланика тук имаме компания, която "чака, чака, чака...". Ако продължат да чакат, те ще потърсят други начини, защото слънцето свети и в Румъния, каза дипломатът.

По време на социализма България е имала водещо място в износа на плодове и зеленчуци за страните от централна и Източна Европа.

Сега страната ви има отново шанс да играе важна роля като износител на храни и то не само в тези региони, но и за Близкия Изток.

Това каза Уорлик след среща със земеделския министър Мирослав Найденов.

По думите му земеделието е най-добрият начин България да излезе от икономическата криза. Посланикът подчерта, че страната ни е благословена с много добри природни ресурси и може да бъде "лидер на селскостопанска продукция в региона".

Сред обсъжданите на днешната среща между министър Найденов и посланик Уорлик теми е била Агенцията за безопасност и контрол на храните.

Създаването й е взаимствано от опита на реформата в САЩ, каза министър Найденов. Друга тема е бил проектозаконът за горите, изготвян също с американска подкрепа.

Посланик Джеймс Уорлик е проявил интерес към възможностите за инвестиране в аграрния сектор, подчерта министър Найденов.