Господата политици да внимават с мъжките целувки при официалните политически срещи. Прекалената фамилиарност в този вид срещи е нож с две остриета.

Така имидж консултантът проф. Любомир Стойков коментира в сутрешния блок на БиТиВи проявената близост между премиера Борисов и френския президент Еманюел Макрон при посещението му у нас през миналата седмица.

Макрон бил фин психолог, влязъл в стила на Борисов, за да получи подкрепата му

Макрон бил фин психолог, влязъл в стила на Борисов, за да получи подкрепата му

Посещението му било голям шанс за България

Стойков посочи, че шегите и хумора на Борисов не са изненада, а тенденцията на "политтейнмънт" (съединяване на политика с развлечението) се наблюдава не от вчера на политическата сцена.

"Силвио Берлускони например харесва подобно поведение, смята се, че разчупва преградите на студения протокол. Но не може и да пренебрегнем разликите в културата - ние харесваме по-късата дистанция", добави експертът.

Мария Конакчиева, говорител на Френския културен институт, е категорична, че политическият протокол се променя.

"Не може да изискваме вече толкова строги правила. Във Франция например нямаше никакъв отклик за това, там говорят за мадам Макрон като посланик на големите френски марки, които са ѝ дадени да представя Франция по света", коментира тя.

По повод дрехите Стойков посочи, че би разкритикувал само дължината на роклите на Брижит Макрон и добави, че апликацията на гърдите ѝ не е била най-добрият избор.