Посещението на Макрон е един голям шанс за България. Това мнение изрази анализаторът Стефан Манов в ефира на Нова телевизия.

Манов смята, че директивата за командированите работници е доста натоварена със символи. По думите му, това е тема, която много вълнува гражданското обществено мнение в западноевропейските държави, но икономическите размери са незначителни.

Макрон ни удря рамо за чакалнята на Еврозоната

Макрон ни удря рамо за чакалнята на Еврозоната

България вече трябваше да е член на Шенген според Макрон

"Говорим за около 2 млн. общо командировани работници спрямо 500 млн. жители в ЕС. Само във Франция говорим за около 300 000", допълни Манов.

По думите му, няколкото хиляди български командировани работници няма да са препъникамък на европейската политика.

Според Манов тази стъпка, която прави Макрон, е заявка за преформатиране на ЕС.

"По-важното е заявката и готовността Макрон да отвори вратата за източноевропейските страни да бъдат на масата на същинските преговори. Там, където ще се реши бъдещият Шенген", уточни Манов.

Експертът посочи, че заглавията в днешните френски вестници са за криза между Франция и Полша. Манов каза, че българският преводач е омекотил думите на Макрон. Френският президент е критикувал по изключително остър, нетипичен начин полската министър-председателка. Този остър ход е добре премерен, заяви Манов. Експертът бе категоричен, че Еманюел Макрон чудесно владее думите, а тази остра реплика не е случайна.

Полша се "озъби" на Макрон

Полша се "озъби" на Макрон

Коментарите му за Полша били "арогантни"

Кристина Крънчева, есперт по протокол, коментира, че неформалната комуникация между българския премиер и френския президент не е гаф. Лек гаф пък била фразата на Бойко Борисов "всички парле ву франсе".

Стефан Манов допълни, че винаги сме гостоприемни и винаги си имаме гафове. Макрон е фин психолог, смята експертът.

"Той веднага влезе в стила на Борисов и малко играе в тази посока, за да получи подкрепата от Борисов. Част от голямата игра е да влезеш в стила на партньора", каза Манов.

Макрон иска преразглеждане на шенгенските правила

Макрон иска преразглеждане на шенгенските правила

Президентите се съсредоточиха върху европейската отбрана и мигрантската криза