Проект за създаване на съоръжения за презареждане във въздуха в зоната на отговорност на Обединеното командване в Европа, бе одобрен на днешното правителствено заседание. Те ще бъдат на територията на авиобазите.

Съоръженията са част от Пакета от способности СР 9А1301, чиято реализация ще стане чрез Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността.

Пакетът цели осигуряването на критична въздушна способност в зоната на отговорност на Обединеното командване в Европа и подкрепа за въздушните операции, мисии и задачи на Алианса. Цели се изграждане на инфраструктура във военните летища, която да подпомага операциите за презареждане във въздуха в целия спектър на конфликти в зоната на действие на Главнокомандващия на силите на НАТО в Европа.

Приетото решение създава условия България да изпълни поетите военни ангажименти, произтичащи от пълноправното й членство в НАТО, с което ще бъдат повишени оперативните способности за гарантиране на националната сигурност и интегриране към колективната отбрана.

Пакетът цели осигуряването на критична въздушна способност в зоната на отговорност на Обединеното командване в Европа и подкрепа за въздушните операции, мисии и задачи на Алианса.

Цели се изграждане на инфраструктура във военните летища, която да подпомага операциите за презареждане във въздуха в целия спектър на конфликти в зоната на действие на Главнокомандващия на силите на НАТО в Европа.

Приетото решение създава условия България да изпълни поетите военни ангажименти, произтичащи от пълноправното й членство в НАТО, с което ще бъдат повишени оперативните способности за гарантиране на националната сигурност и интегриране към колективната отбрана, гласи съобщението на МС.

Съобщението бе отразено от китайската агенция Синхуа и руската ТАСС. Според Синхуа, България вече е приемала на територията си американски военни самолети за презареждане на аерогара Бургас през 2001, 2003 и 2011 година, оказвайки по този начин поддържка на военните операции в Ирак и в Афганистан, цитира руската ТАСС китайската Синхуа.