Перспективите на бъдещото сътрудничество с германските служби ще бъдат в две направления - укрепване на Центъра за черноморско гранично сътрудничество и изграждане на център за подготовка на служители в борба срещу наркотрафика.

Това каза вътрешният министър Румен Петков след срещата си с президента на Федералната криминална служба на Германия Йорг Цирке.

Вътрешният министър отново е подчертал ,че България има воля да се включи в Прюмския договор, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Той е благодарил за помощта и последователната подкрепа, която федералната република е оказала на страната ни в процеса на присъединяването към ЕС.

Договорът от Прюм предоставя на страните-членки на ЕС при съдебно следствие взаимен и автоматичен достъп до националните бази с данни за ДНК-профили, пръстови отпечатъци и автомобилни регистри.
В момента тази система работи в Германия, Австрия и Испания.

По време на срещата министър Петков е информирал, че България има пълна база данни за моторните превозни средства, както и данни, свързани с ДНК-пробите и пръстовите отпечатъци и е подчертал, че страната ни има готовност да предоставя тези данни.

Стои обаче въпросът с техническото обезпечаване на обмена на данни и по думите на Румен Петков този въпрос не засяга само отношенията между България и Германия, а трябва да бъде решен в рамките на ЕС.

След срещата Йорг Цирке отбеляза, че в рамките на германското председателство на ЕС усилията ще бъдат насочени към това всички страни-членки да бъдат убедени да се присъединят към Договора от Прюм.

Ръководената от него служба ще изпрати в България свои експерти за обмен на опит по практическото прилагане на разпоредбите от договора.

За последните няколко години след въвеждане на възможността за сравнение на генетичен материал можахме да разкрием 300-350 тежки убийства, извършени до 20 години назад, около 1500 случая на изнасилване, около 2000-3000 грабежа, каза президентът на Федералната криминална служба на Германия.