Ако с руската страна не бъде постигнато споразумение за намаляване на цената на газа, България едва ли ще подпише пътната карта за проекта Южен поток.

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в Евксиноград, цитиран от Дарик радио.

В резиденцията край Варна представители на България и Русия обсъждат двустранните енергийни проекти.

От думите му стана ясно, че засега няма сближаване на позициите на България и Русия по намаляване на доставната цена на руския газ за страната ни.

Все пак енергийният министър беше категоричен, че има шанс за намаляване на цените на газа. Имаме шанс да договорим по-ниски цени, имаме шанс да получим разбирането на руските партньори, посочи Трайков.

Той представи накратко и позицията на Русия: Ние ви продаваме газ на същите цени, на които продаваме и на останалите страни в Европа.

Първанов стиска палци на кабинета за газа.
                                    Още...

Реално обаче, обясни енергийният министър, почти всяка друга европейска страна има шанс да получи по-евтина цена за крайните потребители, поради обективните възможности, които има. България е единствената страна, която няма абсолютно никаква алтернатива, изтъкна Трайчо Трайков.

Българският участък по „Южен поток ще струва 835 млн. долара, съобщи още той.

Трайков  допълни, цитиран от БиТиВи, че картата ще постави сроковете и стъпките за подготовката на предпроектното проучване и създаването на общата компания. По думите на министъра, географската точка за началото на газопровода е сравнително ясна - близо до Варна.

Най-важното, което трябва да се отбележи е, че и двете страни имаме интерес да спечелим от тези преговори и да достигнем до взаимно изгоден вариант, коментира Трайков. Той потвърди, че срещите между българската и руската делегация ще продължат утре.