Съюзът на демократичните сили (СДС) призова екоминистерството да предложи на правителството в най-кратки срокове да приеме актуализирания план за управление на природен парк "Витоша" за периода 2015-2024 г.

"Нашата позиция е, че развитието на планинския туризъм в България е стратегически приоритет, но при стриктно спазване на законите и регламентите, касаещи този сектор, и опазване на природната среда", изтъкват от СДС. 

Автомобили блокираха пътя към хижа "Алеко" на Витоша

Автомобили блокираха пътя към хижа "Алеко" на Витоша

Възстановиха се автобусите № 122 и №123 до лифта на Симеоново

От партията взимат повод от споровете около втория лифт в Банско, за да припомнят, че има много нерешени проблеми и в природен парк "Витоша".

"Нашата столица е с уникално местоположение, в подножието на планина, предоставяща всички възможности за туризъм, ски спорт и отдих. Но вместо столичаните и гостите да се радват на този природен дар, сме свидетели на парадоксални ситуации: труден и понякога невъзможен достъп на хората до Витоша, стари или неработещи съоръжения, неудобен градски транспорт", подчертават от синята партия. 

По-достъпни писти на Витоша с градски транспорт този сезон

По-достъпни писти на Витоша с градски транспорт този сезон

Кабинковият лифт "Симеоново-Алеко" започва работа всеки ден

СДС настояват, че природният парк не трябва повече да се развива "на парче", а да стане достъпно и безопасно за столичани и гостите на София място.

"Приемането на плана за управление на Витоша е наложителна мярка за превръщането на планината в истинска възможност за спорт, отдих и туризъм за столичани и гостите на София и за поминък на хората, които живеят в общините на територията на природния парк", настояват в заключение от СДС.