Като основна причина за кризата с горивата СДС вижда безотговорната и погрешна политика на правителството, която според сините е засилила негативните ефекти от международното покачване на цените на горивата.

СДС смята, че трябва незабавно да бъдe намален ДДС на 18%, което ще ограничи растежа на цените и ще ограничи нарастване на бюджетния излишък.

От синята централа настояват още да бъде намалена осигурителната тежест поне с 6 процентни пункта, като така ще се намалят разходите на доставчиците на горива, респективно и тяхната цена.

Това са двете основни предложения от страна на СДС за преодоляване на кризата в момента в страната. Освен това от партията допълват, че трябва да се замразят нивата на акцизите върху горивата за период от 2 години.

Правителството трябва да приеме предложението на СДС, излагано вече за четвърти пъти - акцизът за пропан-бутана да бъде намален с 30-%, защото е над изискванията на ЕС. Тази мярка, според СДС, касае над 600 хил. души, които имат газови уредби на своите автомобили.

Ако предстоящият доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешните работи е негативен, СДС ще внесе вот на недоверие към правителството. Това също бе решено на Националния съвет днес.

Това ще стане, тъй като според партията, изходът от критичната ситуация, може да бъде само предсрочни избори.

Националната конференция на СДС ще бъде на 26 юли във Велико Търново, реши днес Националния съвет. До края на юни ще се направят всички предложения от местните организации за промяна в устава на партията.