СДС ще гласува против Бюджет 2012. Това стана ясно по време на пресконференция в централата на партията. Въпреки това обаче лидерът на партията Мартин Димитров призова Бойко Борисов да запази финансовия министър.

Правителството няма да увеличи пенсиите. Нито ще увеличат пенсиите, нито ще увеличат заплатите в държавния сектор, нито ще създадат условия за по-високо заплащане в частния сектор, убеден е лидерът на СДС Мартин Димитров. Според него предизборните обещания на ГЕРБ ще останат неизпълнени.

По думите на Димитров събитията в последно време доказват опасенията на СДС, че правителството не се отказва от инфраструктурните проекти в Големия шлем. Освен това има одобрена ОВОС по проекта Бургас-Александруполис, който е огромен риск за българския туризъм и евентуалните приходи от него са мизерни на фона на рисковете за България.

Новият президент каза, че ако има положителна ОВОС, ще подкрепи проекта, посочи още Димитров. Той съобщи и че има стрес-тест за „Белене" и предположи, че правителството ще построи централата.

Според Димитров неслучайно двата проекта се движат заедно. Неговата прогноза е, че в крайна сметка кабинетът ще спре Бургас-Александруполис, но ще развие „Белене" и ще се аргументира с това, че не може едновременно да бъдат спрени всички проекти от Големия шлем.

Тези няколко милиарда лева за кредити, записани в бюджета, ще се използват за „Белене", убеден е Димитров. Той предупреди, че ако се реализира проектът Бургас-Александруполис, най-малкото един танкер ще спира в Бургаския залив и че ако се случи това, щетите ще бъдат големи.

„Според анализ на рисковете от проекта през Бургаския залив, Сакар и Странджа ще минават 700 хиляди до 1 милиона барела суров петрол, като ползите за България ще бъдат 35 милиона долара годишно. Сумата е по-малка от установената цена на суровините в боклука на София за 1 година. само 1% увеличение в приходите от туризма в страната ще донесе печалба многократно повече от 35 милиона долара," изчисли още лидерът на СДС.