Подкрепяме правото на протести, но не с цената на вандалски актове, поругаване и беззаконие. Това се казва в позиция на партия СДС.

От становището им става ясно, че те одобряват вдигането на палатките на протестиращите на "Орлов мост" от полицията.

Според СДС протестите трябва да са без блокади и затрудняване на придвижването и нормалния живот на останалите хора. Те също започнаха своя организация и подписка и това можеше да доведе до сблъсъци. Затова намесата на полицията, която успя без сериозни конфликти и ескалация на напрежението да премахне блокадите, заслужава адмирации, пишат от СДС.

Подкрепяме всички демократични и законови начини за постигане на целите на гражданското общество, защото ние, от СДС, започнахме борбата за това и никога няма да отстъпим от идеите си. 

Симеонов и властта не могат да гледат безразлично, предотвратили "градска гражданска война"

Симеонов и властта не могат да гледат безразлично, предотвратили "градска гражданска война"

Около час обсъждали блокадите и палатките на Коалиционния съвет

Припомняме, тази сутрин около 4:30 часа полицаи щурмуваха палатковите лагери на протестиращите на трите кръстовища в София - Орлов мост, т.нар. Триъгълника на властта и пред Софийския университет. Служителите на реда са преместили, на места са взели имуществото на протестиращите - палатки, тенти, техника. Арестувани са и протестиращи.

Решението за премахване на палатките било взето на вчерашното заседание на Консултативния съвет.

Повод за премахване на палатките бе взет от вчерашните подписи на 422 недоволни граждани, които искат да имат свободно придвижване и така излиза, че Законът за движение по пътищата е над Конституцията.

От синята централа пишат, че на 6 август вечерта протестиращи са поругали сградата на "Раковски" 134, където десетилетия бе централата на СДС. Причината за вандалския акт е пребиваваща от известно време там партия, която е част от управляващата коалиция - НФСБ.

"Тази сграда за поколения българи е символ на демокрацията. От нея, преди 30 години, започна превръщането на България в свободна държава, откъсването й от Москва и връщането й на картата на Европа. Благодарение на СДС в момента всеки може да изразява свободно мнението си, да пътува, да избира и да бъде избиран, да протестира, когато не е съгласен и да заявява своите позиции", се казва в позицията на синята партия.

Хората, които снощи замеряха сградата едва ли са се замислили, че по този начин не изразяват само протеста си срещу управляваща партия, а омърсяват символа на демокрацията в България. "Раковски" 134 не е фасада, а история. И посегателството към нея, независимо по какви причини, е поругаване на всичко постигнато след комунистическия режим", категорични са от СДС.

В позицията се изразяват опасения, че искрените протестиращи отново ще бъдат излъгани и употребени от задкулисните кукловоди, които не искат истинска промяна, а смяна на местата във властта. И не само смяна на местата, а промяна на стратегическата ориентация на България от Европа към Русия и Евразия. Демокрацията е свобода, законност, но и ред. Конституционното право на протест не трябва да бъде за сметка на гражданските и конституционните права на останалите българи, се казва в позицията им.

Платените провокатори само обезценяват смисъла на гражданския протест и противопоставят едни българи срещу други, гласи позицията на СДС.