От Съюза на демократичните сили са притеснени от поредното извеждане на темата за АЕЦ "Белене" като национален приоритет на България. Това се казва в специална позиция на СДС, изпратена до медиите.

Построяването на АЕЦ "Белене" означава драстично повишаване на цената на електроенергията за българските граждани, категорични са от партията.

Няма засилване на руското влияние с визитата на Медведев, убедена Петкова

Няма засилване на руското влияние с визитата на Медведев, убедена Петкова

"Белене" ще се изгражда по най-сигурната технология

Тяхната позиция е провокирана от разговорите между руския премиер Дмитрий Медведев и българския му домакин Бойко Борисов и представителите на двете страни.

"Винаги, когато български и руски държавници се срещнат на територията на едната от двете държави, темата за втората атомна електроцентрала се поставя на масата на преговорите. Тя е постоянната дългогодишна енергийна "дъвка", от която досега налице имаме само едно твърде скъпо оборудване и допълнителни разходи, надхвърлящи вече 3 млрд. евро", пишат от партията на Румен Христов.

Относно информацията, публикувана след срещата на руския премиер Дмитрий Медведев, който е на официална визита в страната ни и българския му домакин Бойко Борисов, че проектът (АЕЦ "Белене") има бъдеще, от СДС са категорични. За пореден път казваме, че АЕЦ "Белене" не само няма бъдеще, но и няма да бъде реализиран.

Хиновски за кредит за АЕЦ "Белене": Дават заем на България и не носят отговорност

Хиновски за кредит за АЕЦ "Белене": Дават заем на България и не носят отговорност

"Росатом" винаги е проявявал интерес към АЕЦ "Белене"

СДС има ясна, последователна и категорична позиция против изграждането на АЕЦ на площадката на Белене, защото:

  1. След проучване на терена от БАН от началото на 90-те години на миналия век беше установено, че площадката се намира в земетръсен район, разломната плоча е различна от тази в Козлодуй. Изграждането на опасен обект, какъвто е АЕЦ, е рисково не само за България, но и за целия регион.

От СДС припомнят как са се променили позициите, особено на политици от БСП. По време на налагане меморандума върху строежа на АЕЦ "Белене" на проекта се противопоставиха политици от всички цветове, в това число и знакови имена от БСП, като част от тях дори инициираха подписка срещу проекта. Години по-късно, отново политици от всякакви цветове, най-вече от БСП, се опитват да ни убедят, че зоната вече не е земетръсна и проектът е рентабилен.

  1. Не е ясно как ще бъде решен въпросът за съхранение на отработеното гориво. Съгласно изискванията на ЕС, страна с АЕЦ трябва да съхранява отпадъците в специални хранилища. Коя община ще се съгласи да приеме тези отпадъци, как ще убеди населението, че са безопасни, при положение, че дори и депа за сметища вдигат на бунт цели райони?
  2. Мощностите ни към настоящия момент са предостатъчни за нуждите на България, някои от тях не работят и са студен резерв. А част от произведената електроенергия се изнася и често пъти навън се продава на по-ниски цени, отколкото на българските потребители.
  3. Българската икономика е най-енергоемката в ЕС. Ние трябва да работим за намаляване на разходите за електроенергия в бита и производството, а не да увеличаваме производствените мощности.
  4. Ефективността на АЕЦ "Белене" не е доказана. И не е вярно, че ще се построи за кратко време, вероятно това ще отнеме едно десетилетие.
  5. Според анализ на банка HSBС, крайната цена ще бъде 10 млрд. 353 млн.евро. Това ще доведе до цена 75 евро/МВ час, което ще оскъпи значително електоренергията за българските граждани и фирми.
  6. Закупеното вече оборудване може да бъде инсталирано на площадката на АЕЦ "Козлодуй" , която отговаря на всички изисквания, не е земетръсна, има изградена подвързваща инфраструктура, с която ще се спестят 2-3 млрд. лева.
  1. АЕЦ "Белене" ще направи българския енергиен сектор изцяло зависим от руските суровини ( нефт, газ, ядрено гориво).

Ние сме за диверсификация и за ускорено развитие на енергетика, базирана на възобновяеми енергийни източници, пишат от СДС.

Освовавайки се на тези аргументи, от СДС настояват, че АЕЦ "Белене" е нефективен, ненужен и най-вече опасен за страната ни и региона проект, който управляващите използват за политически цели.

Изграждането на втората атомна електроцентрала не защитава българските национални интереси, а обслужва чужди икономически и геополитически проекти.