СДС внесе предложение до главния архитект на София Здравко Здравков, във връзка с идеята на партията за изграждане на монумент за жертвите на атентата в църквата "Света Неделя".

Идеята се е родила през месец февруари след дискусия в националното ръководството на СДС, в столичната градска организация на партията и с общинските съветници на СДС в СОС. Поради кризата с коронавируса, действията по тази идея били отложени.

Днес ние отново я възобновяваме и се надяваме тя да намери своето място в новия проект на площад "Света Неделя", заявяват от СДС.

В писмото на СДС до арх. Здравко Здравков се казва: "Кървавият терористичен акт, извършен от дейци на Българската комунистическа партия, е най-големият на територията на България и един от най-големите в Европа. Загиналите са над 134 души, сред които висши военни и депутати, а ранените са над 500. Към настоящия момент за този трагичен и срамен ден в нашата история напомня само малка каменна плоча, вградена във фасадата на храма."

Идеята на предложение е плочата да съдържа имената на жертвите на атентата, да бъде разположена върху нисък постамент и с подходящ наклон, така че текстовете да са визуално достъпни при пешеходно преминаване.

Според СДС този кървав атентат трябва да бъде помнен от поколенията и плочата да се постави на видимо място за столичани и гостите на София. Затова предлагат тя да бъде интегрирана в цялостния проект за площадното пространство, така че от една страна да е важен и разпознаваем елемент, а от друга - да не нарушава основните концепции и идеи на проекта.