СДС се обяви против Закона за електронните съобщения.

4 пъти СДС спирахме в миналия парламент интернет следенето, изтъкна Мартин Димитров. Ние няма да променим своята позиция, категоричен бе той.

Според него гражданското общество налага вето върху този законопроект, за това ГЕРБ и правителството трябва да променят закона. Този закон в този му вид е неприемлив, категоричен е Мартин Димитров.

В целия ЕС такова нещо няма, смята още той. Не можем да си позволим тези текстове да минат, обясни той. За 5-ти път ще водим този дебат в парламента, посочи Димитров.

Ако тези текстове бъдат приети, според Мартин Димитров ще се стигне до тежки злоупотреби с разработки на медиите, с иновационни технологии на компании. Не е уредено и съхранението на тази информация, изтъкна още Мартин Димитров.

Според него ако операторите бъдат задължени да съхраняват по-дълго време трафични данни, това ще оскъпи услугата. Идеята е покрай празничното настроение законът да мине набързо, смята Димитров. Той призова да не се преминава границата на личната неприкосновеност.

Социологът Светозар Томов заяви: „Това е изцяло противоконституционен закон". Освен това според него ще може да се подслушва безконтролно и за престъпления, за които се предвижда затвор от 2 и повече години, включително и за клевета и обида.

Ирландия, по думите му, е подала искова молба в съда в Люксембург за отмяна на европейска директива, която разрешава следенето в интернет и на базата на която стъпват нашите законодатели.