Тройната коалиция има смазващо мнозиство в парламента и може да отхвърли или да приеме всеки закон.

Това заявява лидерът на СДС по повод на призивите партиите да включат в листите си за евроизборите осъдените медицински сестри в Либия.

По думите му синята партия е „готова да обсъди всички възможни средства за спасяване на нашите медицински сестри".

В СДС обаче смятат, че партията не може да включи медиците в листите си в нарушение на действащото законодателство.

Управляващото мнозинство, както правителството и президентът, нямат виждане по въпроса и не могат да обединят нацията около такова, коментираха от "Раковска" 134.

Всяко вътрешнополитическо решение по въпроса с медицинските сестри трябва да бъде приоритет на управляващото мнозинство и на президента Първанов. В страната няма изграден национален консенсус за мерките, които да предприемем по отношение на Либия, казаха в допълнение от синята центрапа.

Според СДС освобождаването на медиционските сестри е национална задача, която вече е приоритет както на Европейския съюз, така и на държави като САЩ, които са партньори на България в НАТО.

"Този случай засяга човешките права на европейски  граждани. Крайно време е Европейският съюз да се застъпи за задържаните медици." - гласи изразената от Филип Димитров позиция пред Европейския парламент.

Припомняме, че Европейскияг парламент прие, резолюция по повод на процеса с българките в Либия, призоваваща едновременно за по-твърд тон и по-голяма ангажираност на всички институции на Европейския съюз=