Войната с чиновниците и управляваната от мен фирма датира още от 2007 г. Това обясни за news.bg Ивайло Пандов, управител на едната фирма, която е кандидатствала за доставка на храна за военните и който разкри какво се случва с МО.

Три години армията ни се изхранва както свари заради спор за обществена поръчка

Три години армията ни се изхранва както свари заради спор за обществена поръчка

Основният спор е между две фирми

Преди години тогавашният заместник-директор на Дирекция "Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов предложил на Пандов вместо да се проведе открита процедура по ЗОП за доставка на храни за военните, да проведе специална поръчка, която да е засекретена.

При този вид договаряне може да се поканят фирмите, които МО желае да спечелят конкурса, поясни Пандов. Отказах да участвам в секретна поръчка за домати и краставици, подчерта той.

Това не се харесало на военните чиновници, според думите на Пандов. МО си избрало фирма и сключило договор с нея.

Според Ивайло Пандов три години по-късно тези фирми, участват в поръчка с фалшиви документи и той води дела за това, след като разкрива схемите.

"През 2010 година обясних на тогавашния министър Аню Ангелов, че единственият начин да се спре с корупцията в комисията по избор на изпълнител, е да се привлекат експерти от НАП и БАБХ", разказа той.

Според него, отново се стигнало до класиране на фирма, предоставила фалшиви документи.

През 2012 след решение на ВАС подписва три поръчки с МО, но започват опити от страна на ведомството да се прекратят поръчките заради рекламации, които според него, са в разрез с наредбите.

Според думите на Пандов той трябвало да посочи на етикета на кашкавала, че е "Витоша", а според наредбите за етикетирането марката на продукта не се посочвала.

Родната армия е 60-а по сила в света

Родната армия е 60-а по сила в света

В топ 3 са САЩ, Русия и Китай

Също така от МО искали той да предоставя на армията газирани напитки на световни брандове със срок на годност от 9 месеца, а самите производители дават срок от 6 месеца.

За да няма проблеми, му предложили да купува месни продукти от конкретен производител. Той твърди, че след неговия отказ започнали проблемите с военното министерство - накарали го да изследва в лаборатория продуктите си.

По думите на Пандов, резултатите били в негова полза.

"Разпоредих всички продукти, които ще бъдат предоставяни на военните да минават през акредитирана лаборатория", посочи Ивайло Пандов.

Венислав Цанов му възложил абсурдна задача - едва ли не да доставя бебешко сухо мляко за армията. Бизнесменът осъзнал, че проблемите му няма да спрат.