Мая Манолова от БСП хвана липсваща алинея в чл. 2 от Изборния кодекс. Алинеята посочва, че всеки избирател има право да участва веднъж във всеки вот.

Правната комисия приела на свое заседание "изчезналата алинея", която лиспваше от текста, представен на депутатите.

Искра Фидосова обясни, че е станала техническа грешка, която ще бъде коригирана.

Парламентът днес провежда поредното си извънредно заседание, което е посветено на изборния кодекс.

В последните години се нагледахме на промени в 12 без 5, заяви Искра Фидосова. Мнозинството, по думите й, с предложенията в Изборен кодекс, цели да се спре с изборния туризъм.

Също така според Фидосова не е справедливо хора, които не живеят в България, да избират кметове и общински съветници, които ще управляват и определят живота на други хора.

Близо 4 часа отне на депутатите да обсъдят и гласуват чл. 1 от Изборния кодекс. Той предвижда да не се избират районни кметове и кметове на населени места с под 500 жители.

Принципът на уседналост не ограничава правата на гражданите, заяви Искра Фидосова по време на дебатите. Тя бе категорична, че районните кметове са само администратори и не е необходимо да се избират с гласуване.

Гражданите имат равни избирателни права, контрира я Лютви Местан от ДПС.
Според него с принципа на уседналост и с отмяната на избора на районни кметове и на кметове на населени места с под 500 жители се ограничават избирателни права.

Кажете, че имате за цел да елиминирате определени избиратели, обърна се към колегите си от ГЕРБ Местан.

По думите му, ако от мнозинството искат да лишат избирателите на ДПС от право на избор, то трябва да променят Конституцията, където е записано кой няма право да гласува.
Местан предложи на управляващите в този случай да запишат в Конституцията, че освен хората поставени под запрещение, нямат прави да гласуват и избирателите на ДПС.

Припомняме, основна цел на измененията е ограничаването на купуването на гласове, за което се въвежда принципът на уседналост от минимум 12 месеца.

Трябва да сме принципни както в ограничаването на външния изборен туризъм, така и на вътрешния, по този повод заяви депутатът от БСП Димчо Михалевски.

По думите му с въвеждането на принципа за уседналост мнозинството ограничава не само избирателите в Турция, но и сънародниците ни в редица други страни.

Четин Казак от ДПС от своя страна изтъкна, че редица наши сънародници работят в чужбина, но плащат данъци за имотите си тук. Затова според него поне за тези съвестни данъкоплатци да не се въвежда принципа за уседналост.

Според Четин Казак, ГЕРБ с предложенията си за изборен кодекс цели да стимулира вътрешния избирателен туризъм, за да спечелят някое място в общинските съвети в някоя община. „На добър час", обърна се към мнозинството депутатът от ДПС.

От ГЕРБ, пък, са категорични, че не е редно хора да избират местни органи там, където не живеят.

Днес стана ясно още, че депутатите ще работят и следващата събота, като заседанията ще продължат до 23 декември включително.
Народните избраници се надяват по този начин да приключат законодателната си програма за тази година, което ще им позволи 28-дневна коледна ваканция.