БСП в тежък разговор с близките на жертви на тежки престъпления, при които е приложено съкратеното съдебно следствие. На брифинг в парламента лидерът Корнелия Нинова подчерта, че партията категорично подкрепя тези семейства. По думите й в тази подкрепа няма политика. Задължаващо е да доведем битката за справедливост до край, категорична бе Нинова.

Тя е била в дома на семейството на Криси от Сотиря. Такова нещо не се забравя, подчерта соцлидерът.

Левите искат бързо да се гледа тяхното предложение да не се прилага съкратено съдебно следствие при тежки престъпления. Червените искат техните идеи да важат за дела и назад, които още не са влезли в съда.

Призовавам за разум и да не си мерим партийните предложения, посочи Нинова.

Тя настоява ГЕРБ да променят своите предложения. Герберите предлагат съдът да преценява за съдебното следствие.

Близки на жертвите протестират срещу по-леките наказания за тежки престъпления

Близки на жертвите протестират срещу по-леките наказания за тежки престъпления

Да остане възможността за съкратено производство искат юристи

Семействата на жертвите на тежки престъпления са събрали редица подписи. Ще имат нашата пълна подкрепа до край, пдочерта Нинова.

Бабата на Кристи настоя да няма право на споразумение и право на замяна в закона. Тя настоя всички партии да се хванат за ръце, да се обединят и да няма следващи жертви и убийци.

Семействата на жертвите на тежки престъпления са категорични, че ако не се вземат крути мерки, са готови и на гражданско неподчинение. Къде е законът в България, попита друга почернена майка. Убиват ни децата, няма никакъв закон, да живее България, посочи жената.

Всички те са категорични, че трябва да отпадне съкратеното съдебно следствие. Освен това те искат измененията между първо и второ четене да не се бавят.

Подписката с 15 882 имена с тези искания бе внесена в деловодството на парламента.

От ГЕРБ моментално отговориха на акцията на Нинова. Ако се отмени съкратеното съдебно следствие процесът ще е прекалено дълъг, предупреди Ана Александрова от ГЕРБ. Промените в НПК ще бъдат обсъдени в правна комисия. Ще бъдат изслушани всички експертни мнения за законовите промени за тежките престъпления.

Въвеждайки отмяна на съкратеното съдебно следствие, общият ред ще продължи много дълго, смята депутатката от ГЕРБ. Това също е изключително болезнено за пострадалите хора, подчерта тя. Делото много щяло да се проточи във времето, ако липсват свидетели и експертизи.

Ще бъдат изслушани обаче всички експертни мнения, на главния прокурор, на правосъдното министерство, на върховните съдии, увери Александрова.