Часове преди в парламентарната правна комисия да бъдат разгледани промените в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани със съкратеното съдебно следствие, пред сградата на парламента близки на жертви протестираха с 11 искания. Хората не желаят виновните за смъртта на техните близки да могат да се измъкнат с по-леки присъди, предаде БНТ. 

Към момента има възможност за 1/3 по-леко наказание, ако обвиняемият признае вината си. Тези възможности се прилагат и за извършителите на тежки престъпления като убийство или изнасилване. Искането за отмяна на по-леките наказания са внесли от БСП и ВМРО.

Припомняме, преди 2009 г. имаше ограничения за прилагане на съкратеното следствие. През октомври 2018 г., след убийството на журналистката Виктория Маринова патриотите поискаха да отпадне съкратеното производство за убийците.

Не трябва да има съкратено производство за убийците от Негован, смята адвокат Марковски

Не трябва да има съкратено производство за убийците от Негован, смята адвокат Марковски

Според него на извършителите не бива да се дава това право, но те го имат по закон

От ГЕРБ предлагат съдът да има право на преценка дали да редуцира наказанието, дори и когато подсъдимият е направил пълни самопризнания.

До внасяне на законодателните промени се стигна след убийството на седемгодишната Криси от сливенското село Сотиря. Нейната баба ще внесе 15 000 подписа в парламента с искане за промяна в НК. 

Да не се отказваме с лека ръка от съкратеното съдебно следствие, зове Кирилов

Да не се отказваме с лека ръка от съкратеното съдебно следствие, зове Кирилов

Правосъдният министър иска не повече от 1/5 наказание при признаване на вина

Председателят на правната комисия в парламента Анна Александрова от ГЕРБ заяви пред БНР, че, с оглед бързината на съдебния процес, е необходимо да остане възможността за редукция на наказанията при тежки престъпления, когато извършителят направи самопризнания. 

От управляващата партия предлагат редукцията да не е еднa трета, както е сега, а една пета.

"Смятаме, че в наказателния процес в съдебна фаза съдът е този, който следва при всички събрани доказателства по време на процеса и становищата на прокуратурата, и свидетелите, и експертизите да има възможността да наложи максималното наказание, а ако той прецени да намали, естествено това подлежи на дебат - една пета, една осма, ако предложат колегите - една шеста, това е по-разумният вариант", каза Анна Александрова. 

БСП внесе закон за отпадане на съкратеното съдебно следствие

БСП внесе закон за отпадане на съкратеното съдебно следствие

Левицата е против намаляване на присъдата при самопризнания