Може да има съкратено производство, но ние ограничаваме възможността да се редуцира наказанието с оглед неговия размер. Сега възможността за редукция е с 1/3 от размера на наказанието, а то трябва да бъде с не повече от 1/5. За това настоя пред БНТ правосъдният министър Данаил Кирилов.

Съдът обаче определя дали намалява наказанието с 1/5 или не. Кирилов има доверие на съда и смята, че като общество трябва да се доверяваме на магистратите.

Нека, след като имаме дефицит на справедливост в определението на наказанията, тогава да имаме възможност за преценка. Нека и съдиите да имат отговорността по отношение за наказанията, които налагат, призова правосъдният министър.

БСП внесе закон за отпадане на съкратеното съдебно следствие

БСП внесе закон за отпадане на съкратеното съдебно следствие

Левицата е против намаляване на присъдата при самопризнания

Не бива с лека ръка да се отказваме от съкратеното съдебно следствие. Нека не се отнема възможността за съкратеното съдебно следствие, защото чрез него се облекчава доказването на извършеното престъпление в съдебна зала, апелира Данаил Кирилов.

Според него поправките в НПК, които внесоха управляващите в четвъртък в Народното събрание, са навременни, но друг бил въпросът доколко са уместни в контекста на развитие на българското наказателно право.

И "Обединени патриоти" внесоха законопроект за отпадане на съкратеното съдебно следствие

И "Обединени патриоти" внесоха законопроект за отпадане на съкратеното съдебно следствие

Те внасяли такъв закон още преди три години

По думите на правосъдния министър българското общество е започнало да изпитва особена реактивност, когато има тежки престъпления. Общественият дебат трябва да бъде достатъчно сериозен, задълбочен, както и да се основава на принципни постановки в българската наказателна политика, обясни Кирилов.

По отношение на системата на затворите Кирилов отбеляза, че в нея следва да продължат оздравителните и дисциплинираните процеси. Той призовава обществото да има търпение, защото проблемите в една такава система са много. Сред тях са дефицитът и недокомплектована охрана.

Припомняме, темата стана актуална след жестокото убийство и изнасилване на 7-годишното момиченце в село Сотиря. При признаване на вина обвиненият за престъплението би получил максимална присъда от 30 години затвор.

От ВМРО (Обединени патриоти) и БСП внесоха свои предложения за отпадане на възможността за съкратено съдебно следствие при такива тежки престъпления. Дни по-късно ГЕРБ внесе промени в НПК, засягащи съкратеното съдебно следствие.

ГЕРБ с идеи за ограничаване на съкратеното съдебно следствие

ГЕРБ с идеи за ограничаване на съкратеното съдебно следствие

Споровете по промените да не са популистки, пожела си Данаил Кирилов