ГЕРБ внесе промени в НПК, които касаят съкратеното съдебно следствие. Според партията е намерен баланс.

Запазва се институтът съкратено съдебно следствие, но и се въвеждат ограничения при причиняване на смърт и тежка телесна повреда.

БСП внесе закон за отпадане на съкратеното съдебно следствие

БСП внесе закон за отпадане на съкратеното съдебно следствие

Левицата е против намаляване на присъдата при самопризнания

Трябва да има съкратено съдебно разследване, но да не се прилага облекчаването на размера и вида на наказанието за умишлените престъпления, защити промените и правосъдният министър Данаил Кирилов.

Мерките засягат определяне на санкцията. Когато умишлено са нанесени телесна повреда, убийство, блудство и изнасилване, да не може да се прилага облекчаването на размера и вида на наказанието, както е в общия случай, предлагат управляващите. Сериозното отношение касае принципното и концептуално решение с наказателната политика, по мнението на Кирилов. Той посочи, че през декември ще има готова концепция за наказателната политика на страната.

И "Обединени патриоти" внесоха законопроект за отпадане на съкратеното съдебно следствие

И "Обединени патриоти" внесоха законопроект за отпадане на съкратеното съдебно следствие

Те внасяли такъв закон още преди три години

Министърът си пожелава конструктивен дебат за промените в НПК и се надява споровете да не бъдат заразени с популизъм. Целта на промените ни в Наказателния кодекс е обществото да види бързо осъден престъпник и това наказание да е справедливо, включи се и Мануил Манев.

Темата стана отново актуална след жестокото убийство и изнасилване на 7-годишното момиченце в село Сотиря. При признаване на вина обвиненият за престъплението би получил максимална присъда от 30 години затвор.

От ВМРО (Обединени патриоти) и БСП вече заявиха, че са внесли предложенията си за отпадане на възможността за съкратено съдебно следствие при такива тежки престъпления.