В края на месеца предстои ротация на контингента ни в Афганистан. Ние трябва да осигурим здрав контингент и да посрещнем сегашния контингент в добро състояние и да осигурим всички мерки, които се полагат на хора, завръщащи се от чужбина.

Това заяви зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов по повод мерките за ограничаване на коронавируса у нас.

Нямаме свалени учения, съобразяваме бойната си подготовка както с националните си планове, така и с плана за съвместни учения, допълни зам.началникът на отбраната. 

Временно спряха кампанията „Бъди войник“ заради коронавируса

Временно спряха кампанията „Бъди войник“ заради коронавируса

Прецизират подготовката на армията

По-рано през деня четиридесетият контингент за участие в операцията "Решителна подкрепа" в Афганистан получи оценка "Боеготов". Сертификация на 40-ия контингент за Афганистан беше в Единния център за начална подготовка - Плевен от 10 до 12 март, съобщиха от МО.

Национален командир на контингента е полковник Светлозар Стефанов. Тактико-специалното учение за сертификацията на контингента беше на тема "Организиране на охрана, работа на контролно-пропускателен пункт и патрулиране в международна база".

Ротата за охрана ще изпълнява задачи в база "Летище Кандахар". Те ще контролират трафика на автомобили и хора, охрана и патрулиране на определената зона за отговорност от летището и др.

Командир на ротата е капитан Христо Върбанов от поделение в Плевен.