Кампанията "Бъди войник" е спряна временно заради разпространението на коронавирус. Мотивът да бъде спряна сега е, че по време на нейното провеждане се събират на едно място доста хора в затворени пространства. Това каза зам.-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов пред журналисти.

По думите му, заедно с председателя на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски, от Министерството на отбраната са съгласували мерки за предпазване със зараза от коронавирус. 

Сертифицираха 40-ия ни контингент за Афганистан

Сертифицираха 40-ия ни контингент за Афганистан

Да посрещнем сегашния контингент в добро състояние, призова вицеадмирал Ефтимов

Мерките са в две групи - в областите, където е установена заразата и там, където няма зараза към момента. 

Още 50 000 респираторни маски сме раздали на районните здравни инспекции и в поделенията. МВР получи над 20 000 маски, обясни зам.-началникът на отбраната.

СЗО: Коронавирусът е пандемия, която може да се контролира

СЗО: Коронавирусът е пандемия, която може да се контролира

Той изрази дълбоко безпокойство от това, че някои държави не реагират на тази заплаха с необходимото ниво

Аз като и.д. началник на отбраната разпоредих да се прецизира подготовката на Българската армия, носене на бойни дежурства. Целта е да се насочат усилията върху дейности, които касаят задълженията на армията, съгласно конституционните ни задължения.

Нямаме свалени учения, съобразяваме бойната си подготовка както с националните си планове, така и с плана за съвместни учения, каза вицеадмирал Ефтимов.

Ако са взети мерки за отмяна на ученията, ще отменим и тези, допълни той. Ученията ни са съобразени за поддържане на бойната готовност. Армията ни е професионална - войници, сержанти, офицери имат достатъчно опит. Мерките, които налагат прецизиране на бойната подготовка за ограничение на коронавирус, няма да се отразят на бойното ниво.

Обмислят кампанията да продължи през интернет. Коронавирусът не спира плановете на армията да набира кандидати. Върви обработката на документи. Предстои прецизиране на тестовете за физическа подготовка и другите изпити, докладва пред медиите вицеадмирал Ефтимов.

Фокусът е насочен към носене на бойно дежурство, на осигуряване на въздушното пространство над страната, на дежурствата по аварийно-спасителни дейности, каза вицеадмирал Ефтимов.

"Отговаряме да пазим устоите на държавата. Дейностите, които изпълняват носенето на дежурства, се изпълняват в пълен обем. Ограничили сме конференции, семинари, командирски сборове - рутинни неща, които организираме на базата на видеоконферентни връзки", допълни вицеадмирал Ефтимов.