В българското посолство в Атина и в консулството ни в Солун е сформиран кризисен щаб във връзка с общата стачка на най-големите профсъюзи в Гърция. Целта е да се окаже съдействие на българите в южната ни съседка, които са потърпевши от нарушаването на транспортните връзки.

Бяха получени сигнали, че в резултат на стачката, която засяга морския транспорт на Гърция, има блокирани български граждани на няколко гръцки острова. Според постъпващата информация, най-тежко е положението на остров Керкира (Корфу), където има близо 10 автобуса с наши съграждани,  които не могат да напуснат острова.

Днес българското посолство проведе разговори с отдела за борба с кризите на гръцкото външно министерство и с министерството на търговския флот. Според гръцката страна, има вероятност стачните действия в морския транспорт да бъдат прекратени на 8 май вечерта, с 24 часа по-рано от първоначално обявеното.

Дотогава българските граждани биха могли да напуснат гръцките острови единствено със самолетен транспорт, където има такъв. Гръцките власти са предприели действия за увеличаване на полетите от островите към Атина и Солун.

Припомняме, в редакцията на news.bg беше получено писмо от Сдружението на шофьорите на товарни автомобили, с което те алармират, че заради стачката техни колеги са останали блокирани в гръцки и италиански пристанища. От синдиката напомнят, че не само туристите, но и шофьорите се нуждаят от съдействие.

Българските граждани могат да се свържат със задграничните ни представителства в Гърция на следните телефони:

Посолство на Република България в Атина
Тел.: +30 6937 096 220

Генерално консулство на Република България в Солун
Тел.: +30 6973 330 133