Да бъде сформиран съвместен екип за изграждане на българо-китайски център за иновации в София от представители на институциите и научните среди от двете държави бе договорено на среща при президента Румен Радев.

В срещата участваха посланикът на Китай у нас Дун Сяодзюн, заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, представители на Фонда на фондовете и на научните среди.

Създаването на българо-китайски център за иновации в София бе договорено по време на посещението на българския държавен глава в Китайската народна република и срещата му с президента Си Дзинпин през месец юли миналата година.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" има готовност за предоставяне на терен за създаването на центъра, стана ясно на срещата.

България и Китай подписаха декларация за стратегическо партньорство

България и Китай подписаха декларация за стратегическо партньорство

Авиокомпаниите търсят печалба, но да направим рамка за сътрудничество, заяви Си Дзинпин

На срещата на "Дондуков" 2 бяха обсъдени възможностите за развитието на проекта, който предвижда изграждане на иновационен кампус, специализиран в две направления - информационни технологии и науки за човешкото здраве.

Президентът Румен Радев и посланик Дун Сяодзюн бяха единодушни, че издигането на отношенията между България и Китай на ниво стратегическо партньорство има значителен потенциал за развитие в сферата на иновациите, научната и развойната дейност, високите технологии.

Създаването на българо-китайски център за научно-технически изследвания и иновации в София ще насърчи трансфера на технологии и знания между Европа и Китай и ще повиши конкурентоспособността и на двете държави, подчерта още Румен Радев.