Според социологическите преброявания и проучвания на „Сова Харис" и „Алфа рисърч" общинските парламенти в цялата страна ще бъдат изключително шарени. Като цяло социолозите и от двете агенции се обединиха около тезата, че вотът не се е осъществил изцяло като мажоритарен, но в много от градовете в страната много граждани са гласували за местни партии и формации. Това означава, че тези политически субекти имат своя принос за регионалната политика, въпреки че не са представени на национално ниво.

Друга тенденция по данните на „Алфа рисърч" и „Сова Харис" е в местата, където ГЕРБ печели кметското място, ГЕРБ да има и мнозинство в местния парламент. Такова е разположението на силите и в Кърджали, където Хасан Азис и ДПС печели втори мандат, така и в Плевен, където Найден Зеленогорски и десните сили печелят вече за трети път.

Според денните в Бургас водещи в общинския съвет ще бъдат ГЕРБ, в Стара Загора с почти изравнени сили ще бъдат ГЕРБ и БСП, във Варна водеща ще бде БСП, но без мнозинство, тъй като ГЕРБ също са сериозно представени. Във общинския съвет във Варна ще има и представители на по-малки партии.

В общинския съвет в Пловдив ГЕРБ и ВМРО ще бъдат водещи, но ще влязат и ДСБ и НДСВ. Като цяло Пловдив остава почти изцяло десен, коментираха социолозите.

Във Велико Търново и Благоевград, според социологическите проучвания, общинският съвет ще бъде изключително шарен и почти всички големи политически партии ще имат поравно представители.