Шефката на Агенцията по лекарствата скандализира парламента.

Червените депутати поискаха Асена Стоименова да дойде в пленарна зала и да обясни случая с изтеглените лекарства срещу хипертония, съдържащи валсартан.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева пое ангажимент да я покани. Малко по-късно обаче пристигна отговор от Стоименова, в който тя обяснява, че не може да дойде в законодателния орган, защото има предварително поети ангажименти. Вместо това отправя съвет към депутатите да се информират от сайта на агенцията.

Това ядоса Цвета Караянчева. Това е недопустимо поведение, отсече председателят на Народното събрание. Затова и депутатите се обединиха и привикаха Асена Стоименова.

Припомняме, в края на миналата седмица  62 лекарства бяха блокирани в ЕС, заради съдържание на примес в активното вещество валсартан, което се класифицира като вероятен канцероген. Лекарствата са използвани за лечение на артериална хипертония, скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност.

Вчера Изпълнителната агенция по лекарствата публикува списък с лекарствата, които са безопасни за приемане, въпреки че съдържат валсаран. Това бе трябвало да е информацията, към която препраща депутатите Стоименова.