България продължава активно да сътрудничи с Европейската банка за възстановяване и развитие. Това се потвърди на срещата на премиера Бойко Борисов и председателят на ЕБВР Сума Чикрабарти.

Държавата ни работи активно с ЕБВР, за подпомагане реализацията на инфраструктурните проекти на Балканите.

"България зае и ще продължи да има централна роля и след успешното Българско председателство на Съвета на ЕС за икономическото развитие на региона", посочи Сума Чакрабарти по време на срещата.

Снимка 369365

Източник: пресцентър МС

Борисов коментира с председателя на ЕВБР възможността експерти на банката да окажат помощ на създаващия се в България Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай.

След обсъжданите теми в разговора между двамата беше изграждането на коридорите 4, 8 и 10. Дейността на банката ще продължава да е фокусирана върху изграждането на стратегическите инфраструктурни проекти, дискутирани по време на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София, увери Чикрабарти.

Финансовата институция взима постоянно участие като наблюдател в срещата на лидерите от формата "16+1" в София, на който българският премиер Борисов и председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян договориха неговото създаване.