Едва 15% от мигрантите, които се намират в ЕС, са минали през Балканския маршрут, т.е. през България и Гърция, и категорично ние не сме слабото място. Това заяви директорът на Гранична полиция Антон Златанов в студиото на Нова телевизия.

Освен това той увери, че непрекъснато се затяга на място контролът. 1500 мигранти дневно са отблъсквани и не влизат в страната. "Няма ограда, която да не може да бъде прескочена, няма граница, която да не може да премината", но проблемът на Европа не България, категоричен бе Златанов.

Мигрантският натиск към Европа непрекъснато се увеличава, а като пример Златанов даде Лампедуза. Мигрантите към България са предимно сирийци (50%), следват афганистанците.

Следят се три тенденции - колко не сме успели да спрем да преминат границата, колко са заловени във вътрешността и колко са стигнали до границата със Сърбия. 30% повече спираме на границата, 35% повече се спрели във вътрешността на страната.

Премиерът Денков разкри при какви условия България ще получи подкрепа за Шенген

Премиерът Денков разкри при какви условия България ще получи подкрепа за Шенген

Премиерът е на работно посещение в испанския град Гранада

Едва 13 автомобила с руски регистрационни номера са се опитали да влязат в страната в последната седмица и са били върнати. Според европейската директива изключение се прави или за дипломатически автомобили, или за такива, които са собственост на граждани на други европейски държави. За руските автомобили, които вече са в страната, има 6-месечен срок, в който или трябва да напуснат, или да се пререгистрират.