Тази година имаме рекорден мигрантски натиск. Това заяви пред БНТ директорът на ГД "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов.

Той посочи, че има увеличение спрямо миналата година с 50% на база първите девет месеца. През летните месеци за денонощие 1500 души са били спрени да влязат в страната.

В момента са недопуснатите за денонощие били около 500. По думи на Златанов това се дължи на затегнатите мерки и добрата координация с Турция.

Той подчерта, че България технически и професионално е изпълнила всички критерии за влизането в Шенген, като няма различия с Австрия чисто професионално за охраната на границите. Решението явно щяло да бъде чисто политическо. Австрия, която налага вето на страната ни и Румъния за влизането в безграничното пространство, е обект на поредица от политически совалки.

Шефът на Гранична полиция отбеляза, че пътят на мигрантите от Азия към Европа се дели на три маршрута - Източноевропейски, Централен и Западноевропейски. Източноевропейският, през Балканите, бил едва 10-15% от целия мигрантски поток. Основният проблем е по море - през Гърция и Италия. От там се придвижвали 75 - 80% от мигрантите. Златанов поясни и че Балканският път не е само през България.

С данни за миграцията Калин Стоянов убеждава Австрия, че сме готови за Шенген
Обновена

С данни за миграцията Калин Стоянов убеждава Австрия, че сме готови за Шенген

Страната ни предотвратила 160 000 опита за незаконно преминаване на бежанци

"Статистиката на Австрия показва, че миналата година 123 000 мигранти са достигнали до страната без регистрация. Тоест в държавите, през които са преминали до там, не са били заловени. Тази година до момента са 43 000 души. Тоест имаме напредък по професионалните аспекти", отчете той.

По негови думи почти всеки ден има опасни инциденти на границата - преследвания, неподчинение на шофьори на моторни превозни средства, превозващи с мигранти.

Той бе категоричен, че е безкомпромисен по отношение на колеги, изпълняващи недобросъвестно задачите си.

МВР пресече 47 хил. опита за нелегална миграция на границата с Турция за два месеца

МВР пресече 47 хил. опита за нелегална миграция на границата с Турция за два месеца

Намаляват опитите за преминаване на границите със Сърбия и Румъния

"Миналата седмица заловихме наш колега, служител на Гранична полиция, спомагащ трафика на мигранти. Заловен е в почивен ден в близост до граничната зона, при положение че работи в София. Не е бил сам. Нямаме никаква толерантност към такива провинения", увери той.

Златанов подчерта, че сме готови да влезем изцяло в Шенген като Гранична полиция - това показвали извършваните самооценки и проверки. При въздушните граници например можем да работим по шенгенските начини и правила още от утре, изтъкна той.

По негови думи сме много добре по три показателя - ограда, технически съоръжения зад нея - сензорни линии, видеонаблюдение, термално наблюдение, и човешки фактор.

Натискът по границите е повишен с 35%, но МВР спира мигрантите

Натискът по границите е повишен с 35%, но МВР спира мигрантите

Вътрешният министър Иван Демерджиев представи данни по време на блиц контрола в НС

Златанов обяви, че до края на деня очаква да бъде въведена забрана за влизане на руски автомобили в България .

"Забраната вече функционира за товарните автомобили от няколко месеца", добави той.

Тази мярка беше въведена от Европейската комисия на 11 септември. В събота депутатът от ДПС Делян Пеевски призова българското правителство да я приложи незабавно. Редица други страни вече имат активна подобна забрана, включително Литва, Латвия, Естония, Полша, Финландия и от днес - Норвегия.

В забраната се включват не само автомобилите, но и различни лични вещи на руски граждани, включително мобилни телефони и други. Като отговор на въпрос, Златанов не можа да уточни точния брой на руските автомобили, които влизат в страната ежемесечно, но подчерта, че те не са много.

За руснаците става все по-трудно да пътуват с автомобил в Европа

За руснаците става все по-трудно да пътуват с автомобил в Европа

Финландия ограничава влизането им и от Норвегия, а от 3 октомври и Норвегия ограничава достъпа им