Продължава активният политически диалог с Австрия за членството на България в Шенген, съобщават от Министерството на вътрешните работи.

В рамките на участието си в Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" министър Калин Стоянов разговаря с австрийския си колега Герхард Карнер, като двамата обсъдиха именно приемането на страната ни в безвизовото пространство.

Стоянов запозна австрийския вътрешен министър с работата на българските власти за борба с нелегалната миграция. Той отчете висок натиск по българо-турската граница и отбеляза, че от началото на годината са предотвратени около 160 000 опита за незаконно преминаване на територията на страната.

Стоянов открои засиленото сътрудничество с Турция и подчерта, че в резултат на съвместната работа и организацията на националните сили намалява броят на задържаните в страната.

Денков и новият еврокомисар бранят интереса ни в ЕС с непрекъснат диалог и с властите

Денков и новият еврокомисар бранят интереса ни в ЕС с непрекъснат диалог и с властите

Промените в ПВУ и териториалните планове ще бъдат представени на ЕК другата седмица

Той увери, че се полагат активни усилия за обезпечаване сигурността на външната граница на ЕС, включително поетапно се назначават допълнително гранични служители.

Считаме, че присъединяването на България към Шенген ще е силен положителен сигнал за единство на ЕС на фона на сериозните предизвикателства пред сигурността за Съюза, подчерта вътрешният министър и добави, че активният политически диалог за промяна на позициите продължава.

На свой ред Герхард Карнер посочи, че Австрия оценява работата на България по ограничаване на нелегалната миграция и сътрудничеството с Турция. Той определи като особено важен аспект наличието на достатъчно европейски финансови средства за охрана на външните граници на ЕС.

Мецола очаква "приемливо решение" за влизането на България в Шенген до края на годината

Мецола очаква "приемливо решение" за влизането на България в Шенген до края на годината

Страната ни заслужавала това от 2011 г.

Стоянов се срещна и с румънския си колега Мариян - Каталин Предою. Двамата обсъдиха продължаването на координацията за приемането на двете страни в Шенген през декември, както и съвместни мерки за улесняване трафика през общата ни граница.

Министърът разговаря и с испанския си колега Фернандо Гранде-Марласка.

Стоянов благодари за постоянната подкрепа за членството на България в Шенген и изрази увереност, че дългият процес на присъединяването ще приключи успешно до края на годината.

Двамата обсъдиха продължаващата координация на усилията и действията в тази посока - положените от страната ни усилия и постигнатите резултати, включително в диалога с Нидерландия и Австрия.

Гранде-Марласка пък потвърди позицията, че разширяването на Шенген е приоритет на испанското председателство на Съвета на ЕС.

Двамата оцениха отличното сътрудничество в областта на вътрешните работи, което дава резултат по всички линии на противодействие на престъпността.

Припомняме, Австрия блокира присъединяването на България и Румъния към Шенген заради опасения от наплив на незаконни мигранти.

Според австрийското правителство двете страни не могат да контролират ефективно границите си, които биха станали външните граници на Европейския съюз след приемането им в безвизовата зона.