Директорът на общинското предприятие "Софияплан", което отговаря за ключови проекти като "Визия за София" и Общия устройствен план, арх. Любомир Георгиев обясни защо е подал оставка, съобщава БНТ.

По негови думи работата в предприятието е само на хартия.

Фандъкова: Решението на арх. Георгиев да напусне "Софияплан" е емоционално

Фандъкова: Решението на арх. Георгиев да напусне "Софияплан" е емоционално

Общината дава 1,3 млн. лв. за чистене на речните корита

Той обясни, че ролята на "Софияплан" е да съветва общинските съветници и да им предлага решения. Много от тези решения по негови думи са приети - гласувани и одобрени, но след това така и не се изпълняват. Така било с "Визия за София", Плана за устойчива градска мобилност, "Град за хората" - останали едно добро пожелание и не намерили приложение в практиката.

Предвид че отговорност решенията да се реализират, носят кметът и неговата администрация, арх. Георгиев няма логично обяснение за това поведение.

Той предположи, че това може да се дължи на неразбиране на важността им или наличието на други приоритети. Георгиев обаче бе категоричен, че в никакъв случай обяснението не е липсата на капацитет.

Спаси София: Фандъкова да си ходи от общината, след като унищожи и Софияплан

Спаси София: Фандъкова да си ходи от общината, след като унищожи и Софияплан

Борис Бонев: На нея все друг ѝ е виновен

Към подаването на оставка арх. Георгиев е бил подтикнат от решение на Столичния общински съвет от миналата седмица, което илюстрира "абсурдността на ситуацията" и показва неразбиране на работата на "Софияплан".

"С това решение на нас се прехвърлиха отговорности за координация по изпълнението на общинските планове и стратегии. Беше казано, че трябва да координираме и ключовите проекти на общината, което е абсурдно, защото нашата работа е да анализираме и предлагаме политиките на Общинския съвет, а работа на кмета и неговия екип е да ги прилага. Тоест, изведнъж ние трябва да контролираме работата на заместник-кметовете по ключовите проекти", обясни той.

Според него липсват и инструменти, с които от общинското предприятия биха могли да задължат когото и да е било да направи каквото и да е - общинската йерархия не предполагала "Софияплан" да издава заповед някой да си свърши работата.

Георгиев поясни, че в продължение на два месеца той и екипът му са търсили възможност проблемите да се дискутират със столичния кмет "вътрешно, без да се правят нещата публични". Реакция обаче нямало.

Той останал неприятно изненадан от "абсолютната липса на желание за диалог у кмета, у екипа на кмета, дори у главния архитект".

Арх. Георгиев определи общата си работа с този управленски екип като "задънена улица".

Пеканов и Фандъкова спорят за парите от Плана за възстановяване
Обновена

Пеканов и Фандъкова спорят за парите от Плана за възстановяване

5% се оказали предвидените средства за София