"Смятам, че решението на арх. Любомир Георгиев да напусне "Софияплан" е прибързано и емоционално. Той недооцени възможностите, с които предложената от арх. Здравко Здравков(главният архитект на София - б.р.), се дават на арх. Георгиев и на "Софияплан".

Така столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира пред "24 часа" намерението на директора на общинското предприятие "Софияплан" арх. Любомир Георгиев да напусне поста след 3 месеца, за което вчера той съобщи във Фейсбук. Кметицата присъства на почистването на участък от река Слатинска.

Шефът на "Софияплан" за оставката си: Работата със СО е задънена улица

Шефът на "Софияплан" за оставката си: Работата със СО е задънена улица

Арх. Георгиев се оплака от пълна липса на желание за диалог у Фандъкова

Според нея възможностите са пред предприятието са да бъде отпуснато още едно място за зам.-директор. "Знаете, че зам.-директор се назначава от директора, за да може да се увеличи капацитетът за координация при подготовката на проектите. За това е настоявал многократно и самият арх. Георгиев - да не остават плановете само на хартия и да се координира дейността", поясни Фандъкова.

По думите й "Софияплан" има 17 много важни задачи, посочени от арх. Георгиев в писмо до нея.

Основната задача е планът за интегрирано развитие, на чиято база София ще се развива през следващите 7 г. и ще може да се възползва от европейските средства. Планът трябваше да е готов през март, почти всички общини вече са предали своите планове. Нека арх. Георгиев вземе своете решение, аз му пожелавам успех и за професионалното, и за политическото реализиране, ако има такова", каза Фандъкова.

"Главният архитект на София Здравко Здравков лично покани арх. Георгиев да оглави работата на "Софияплан". Арх. Георгиев и екипът на "Софияплан" получиха пълната подкрепа както от главния архитект, така и от мен, включително с един сериозен финансов ресурс, за да могат спокойно да изпълняват дейностите си.

Тя обясни, че преди сесията на СОС, на която бе взето решението за реформа в "Софияплан", е поканила арх. Георгиев на разговор, но той е бил извън София. Предпочитам да правим срещи, а не да си пращаме писма, каза Фандъкова.

Столичният кмет обясни, че от април е започнало плановото почистване на участъци от речни корита. Тази година с участие на общината се почистват 122 участъка с общо 54 км дължина. До края на октомври трябва да бъдат почистени всички.

Отделените средства от общинския бюджет за тази дейност са 1,3 млн. лв., каза Фандъкова. Тя напомни, че Столичната община има система за постоянно наблюдение на 30 участъка в реално време.