Среща между началника на отбраната адмирал Емил Евтимов и председателя на Военния комитет на Европейския съюз ген. Клаудио Грациано се състоя днес в Министерство на отбраната. Двамата са обсъдили военните мисии, приоритети и бъдещето на отбраната на фона на промените, наложени от пандемията от коронавирус. Това стана ясно от техните изказвания по време на пресконференция.

Срещата е била планирана за месец април 2020 година, но отложена заради пандемията в световен мащаб.

НАТО провежда среща на върха на 14 юни в Брюксел - обсъждат Русия и Китай

НАТО провежда среща на върха на 14 юни в Брюксел - обсъждат Русия и Китай

Руската агресия е част от дневния ред

Обсъдихме важни въпроси за приноса на въоръжените ни сили към общата ни политика за сигурност и отбрана. Наблюдават се все повече заплахи за европейския ред и сигурност, както и нарастване на конфликтите до границите на ЕС, започна Евтимов. По думите му, динамиката в обстановката на сигурността в световен мащаб налага преосмисляне на приоритети както в ЕС, така и в НАТО.

Обсъдени са и актуални въпроси от военния комитет на ЕС, засягащи отделни региони сигурността, както и разработване на документа "Стратегически компас". Анализирани са въпроси по развитие на военни операции и мисии военното сътрудничество с НАТО.

В Русия: Изгонване на руските дипломати от страните от ЕС и НАТО ще доведе до криза

В Русия: Изгонване на руските дипломати от страните от ЕС и НАТО ще доведе до криза

Слуцки се надява и на капка политическа мъдрост, а историята да се повтори под формата на фарс, не с трагичен завършек

Относно стратегическия диалог на отбраната на ЕС имаме общо разбиране, Военният комитет на ЕС трябва да остане пряко ангажиран, за документите, които ще залегнат в Стратегически компас, обясни още българският генерал. Той уточни, че военното сътрудничество между ЕС и НАТО е важно направление в работата за в бъдеще, както и за съвместната работа за военна мобилност и взаимодействие при мисии и операции в отговор на кризи.

"От военна гледна точка е важно да се извършват коридорни действия като Черноморския регион и Западните Балкани, обсъдихме и важността на Транспортен коридор номер 8 в интерес на НАТО и ЕС", добави адмирал Евтимов.

Ген. Грациано от своя страна добави, че се е срещнал и с министъра на отбраната и с шефа на Генералния щаб, с които са обсъдени редица въпроси за сигурността и отбраната.

Русия и НАТО трупат кораби в Черно море

Русия и НАТО трупат кораби в Черно море

Подкреплението съвпадна с дислоциране на руски войски до Украйна

"От избухването на пандемията въоръжените сили са ангажирани с оказване на помощ и подкрепа за националните власти за овладяване на пандемията. Запознат съм с приноса на Българската армия в борбата с пандемията и той е високо оценен. България и ЕС работят рамо до рамо от 2007 г насам. Ключова роля играе страната ви - в Западните балкани, както и в приноса за мисиите на ЕС, тренировъчни мисии на ЕС, българските военни заемат длъжности в звеното за операции на ЕС и моя кабинет", обясни генералът.

Той анализира международната обстановка, която "продължава да се влошава, а "светът след пандемията ще е по-малко сигурен от света, в който сме живели преди това".

Ген. Грациано очаква нови предизвикателства от Северния до Южния фланг и Източната граница на ЕС.

Русия обяви страните от НАТО за васали на САЩ

Русия обяви страните от НАТО за васали на САЩ

А Полша е "истински васал, който се опитва да не изостава от големия брат"

"Обсъдихме тенденциите и заплахите през Черно море и региона. Във времената на пандемията е важно да се подчертае значението на коридор номер 8 за доставките на критично важни товари и други въпроси от областта на отбраната на ЕС.

Този коридор свързва Адриатическо море с Черно море през Албания, Северна Македония и България. Ситуацията в Източния регион продължава да бъде напрегната и трябва да останем ангажирани за защита на границите - и срещу новите, и старите предизвикателства. Важни са и мисиите и операциите в помощ и подкрепа", заключи председателя на Военния комитет на Европейския съюз ген. Клаудио Грациано.

Снимка 528227

Източник: МО

В рамките на визитата му в България, генерал Клаудио Грациано проведе среща със заместник министър-председателя по обществения ред и сигурността и министър на отбраната в оставка Красимир Каракачанов, както и разговаря с премиера в оставка Бойко Борисов. По-рано днес адмирал Емил Ефтимов и генерал Клаудио Грациано се поклониха пред Паметника на незнайния воин в столицата.