Верижната реакция на страните от НАТО в подкрепа на американските санкции е псевдосолидарност и признак на порочна блокова дисциплина, обясни официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки експулсирането на руски дипломати от Полша и привикването на руските посланици в редица страни, съобщава ТАСС.

"Верижната реакция на страните от НАТО в подкрепа на американските санкции е признак на порочна блокова дисциплина, когато решенията се вземат не въз основа на реални факти, а по команда, демонстрирайки псевдосолидарност. Това не е солидарност или дори кампанийност. Това е васалитет в 21 век".

В четвъртък САЩ обявиха нови санкции срещу Русия. След това Полша привика руския посланик в Министерството на външните работи и обяви трима служители на руското посолство във Варшава като персона нон грата.

Освен това и Великобритания призова руския посланик във външното министерство на страната поради съобщения за кибератаки от Русия и концентрацията на руските въоръжени сили на границата с Украйна.

По-рано Захарова коментира, че Русия се надява Турция да е чула предупреждението на Лавров за Украйна.

ЕС солидарен със САЩ за хакерските атаки на Русия

ЕС солидарен със САЩ за хакерските атаки на Русия

По специално хакерската атака срещу SolarWinds

Леонид Слуцки, ръководител на комитета на Държавната дума по международните дела, смята, че Полша, която обявява трима служители на руското посолство за персона нон грата, демонстрира своята зависимост от САЩ и задълбочава пропастта в отношенията с Москва.

"Варшава действа като истински васал на САЩ и се опитва да не изостава от "големия брат" Вашингтон в антируски атаки и риторика. Това наистина е отзвук на американските санкции. Сигурен съм, че не е имало реални основания за експулсирането на нашите дипломати".

Той добави, че този "показателен русофобски жест допълнително задълбочава пропастта в руско-полските отношения, което не може да не причини съжаление".

"Ще отговорим - както винаги, в съответствие с дипломатическата практика", обясни той.

В САЩ: Черно море вече е зона на повишен политически фокус ​​за Пентагона

В САЩ: Черно море вече е зона на повишен политически фокус ​​за Пентагона

Има средна вероятност от инвазия на Русия в Украйна следващите седмици