Полските власти обявиха трима руски дипломати за персона нон грата. Това съобщи в четвъртък полското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Посланикът на Русия в Полша получи дипломатическа нота с информация за признаването на трима служители на руското посолство във Варшава за персона нон грата", се казва в изявление на външното министерство, но без повече информация.

Всички в НАТО подкрепят санкциите на САЩ и осъждат дестабилизираща Русия

Всички в НАТО подкрепят санкциите на САЩ и осъждат дестабилизираща Русия

Русия: Конфронтацията на САЩ не е в интерес за народите на водещи ядрени сили

Според полското външно министерство,  решението е било взето заради нарушаването на условията за дипломатически статут от тези лица, както и действия в ущърб на Полша".

Полската агенция за печата информира по-рано, като цитира свой източник, че действията на Варшава са свързани с въвеждането на нови санкции от САЩ срещу Русия и настоящата ситуация на източната граница на Украйна.

Припомняме, че миналата седмица външният министър на Полша Збигнев Рау спешно е отшиъл в Киев заради "заплаха за мира". 

ЕС и НАТО изразиха солидарност със САЩ за санкциите срещу Русия. 

САЩ обявиха икономически санкции срещу Русия по-рано днес и експулсирането на 10 дипломати като отмъщение за намесата на Кремъл в американските избори, огромната кибератака срещу SolarWinds и друга враждебна дейност.

Русия обяви: Отговорът на санкциите на САЩ е неизбежен

Русия обяви: Отговорът на санкциите на САЩ е неизбежен

САЩ не били готови да се примирят с обективната реалност, че съществува многополюсен свят

Указът на президента Джо Байдън "изпраща сигнал, че САЩ ще наложат разноски по стратегически и икономически ефективен начин на Русия, ако тя продължи или ескалира своите дестабилизиращи международни действия", заяви Белият дом.